www.muzicabuna.ro Web analytics

    Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
stiri din muzica
critica muzicala
evenimente
unde mergem?
trupe si solisti
poze  | videoclipuri
melodii copiate
versuri proaste
asculta muzica
descarca albume
underground
adauga muzica ta
forum
sondaje
lista membrilor
blog-uri

Interviu cu Holograf: "Intr-o tara fara industrie muzicala"

MuzicaBuna / luni, 08 feb 2010
holograf interviu

Chiar daca trecerea timpului le-a mai indulcit atat riff-urile cat si versurile, Holograf ramane una dintre formatiile de elita a rock-ului autohton, o formatie care a stiut sa se adapteze la cerintele pietei si sa faca mici compromisuri, suficiente pentru a multumi pe toata lumea, indifferent ca sunt amatori de rock sau nu...



Se spune ca Sarbatorile si Noul An e bine sa le sarbatorim intr-un mod cat mai interesant. Pe unde s-au plimbat membri formatiei Holograf? Stiu ca Iulian Vrabete a petrecut vacanta de sfarsit de an in Africa (Kenia), ati avut timp sa mergeti la un spectacol de muzica acolo? Cum se vede rock-ul din Africa sau din alte parti?
Nu avem vacante la sfarsit de an, perioada noastra libera este in ianuarie, luna cam saraca in activitati pentru toata lumea. Am fost fiecare pe unde si-a dorit, eu in Kenya, iar Edi si Dan in Austria. Cat despre rock in Kenya, ma tem ca nu e terenul propice. Noi, chiar daca departati politic si cultural de occident pentru buna vreme, avem o mentalitate nord-europeana. Acum ce sa spun, nici la noi nu mai sunt atat de multi impatimiti de rock. Dar despre ce canti si unde traiesti, o sa vorbim mai tarziu.

Anul nou aduce si doua concerte Holograf, in 24 si 25 februarie. Am o prima nedumerire: de ce doua concerte si nu unul singur?
Foarte simplu, lipsa de sali. In afara de Sala Palatului si Sala Polivalenta, insuficiente si ele, nu ai alte optiuni. Pentru ca doream un spectacol cu o anume atmosfera, am ales Sala Palatului. Si ca sa putem primi numarul de spectatori asteptat, am avut nevoie de doua seri de spectacol.

Concertele vin la un an de la precedentul concert din Bucuresti. E mult sau putin un concert Holograf pe an in capitala?
Nu, un concert pe an nu e mult, cred ca se pot face doua sau trei, fara probleme, daca ai ce sa oferi, un proiect nou, ceva care sa atraga. Oricum avem de gand sa mai facem inca unul anul acesta in perioada de toamna.

De ce de Dragobete si nu de Valentine`s Day, tine de un oarecare patriotism?
Nu suntem nationalisti. Fie vorba intre noi, cu niste ani in urma, nu sarbatorea nimeni nici una, nici alta. Si daca ne gandim bine, datorita lui Valentine's Day s-a redescoperit Dragobete. Am vrut doar sa dam o semnificatie speciala legata de perioada in care se intampla concertul. Si ca sa fie nici asa, nici asa, i-am zis Drag O`Bete.

Se stie deja setlist-ul spectacolului sau acesta intra la capitolul surpriza... Va fi axat pe piese de dragoste tinand cont de data in care se canta? Poate nu strica sa-l stim si noi, pentru o scurta incalzire...
E clar ca data va influenta repertoriul, in directia pe care o banuiti. Dar, ca sa fim cat mai deschisi, am pus pe site-ul nostru posibilitatea fanilor de a vota o piesa preferata, pe care ar dori sa o regaseasca in concert. Dupa primele semne, Dragobete sau nu, baladele domina clar clasamentul.

Daca Dragobetele il sarbatoriti printr-un concert, puteti sa ne spuneti cum veti petrece de 5 mai - Ziua Barbatului?
Ei, uite ca nici nu stiam ca exista si Ziua Barbatului. O sa ne gandim sa o petrecem mai barbateste, nu, ca de aia este ziua respectiva. Si mai bine ar fi sa si cantam undeva.

Dupa incidentul din cadrul emisiuni lui Dan Bitman, probabil multi se intreaba daca ati mai participa la o astfel de demonstratie...
Nu cred ca am fi participat nici atunci, daca am fi stiut ce se dorea de la noi. Marea problema este ca de ani buni de zile toata lumea face astfel de improvizatii in televiziune, si, chiar daca a fost un moment riscant, ma bucur s-a intamplat asa, fie si cu noi ca si cobai, ca sa puna o frana la debandada asta de lipsa de profesionalism.

Ce se aude despre viitorul material Holograf?
Deh, toata lumea intreaba, fiindca au cam trecut cei trei ani, perioada la care noi mai scoteam cate un album. Material ar exista, avem peste zece piese in diverse stadii de lucru, asa ca am avea din ce sa-l croim. Nu prea mai stim ce e de facut cu un CD in ziua de azi, dar, fie si numai pentru traditie, si pentru cei care ne asteapta, anul asta ar trebui sa scoatem un disc nou.

Ati avut colaborari pe albume cu foarte multi artisti printre care: Marcel Iures, Alexandra Ungureanu, Mircea Baniciu... Cu ce alt artist v-ati dori o colaborare pentru un viitor material?
Stiu si eu, depinde foarte mult pentru ce piesa, si asa cum am zis, nu suntem inca la faza la care sa ne gandim la colaborari. Pe de alta parte suntem consecventi cu niste fixuri privind albumele, cum ar fi punerea primului single pe pozitia a saptea, asa ca ar trebui ca si discul urmator sa contina o colaborare...

Se stie ca in ziua de azi este din ce in ce mai greu pentru o formative tanara sa-si formezeun nume in muzica. Care este parerea voastra?
Daca te referi la rock, cu siguranta, fiindca nici producatorii, nici radiourile nu sunt interesate decat de dance. Din pacate nici publicul tanar nu mai are rabdare sa asculte, sa incerce sa vada ce vor oamenii aia sa spuna. Se doreste doar "distractie", cat mai repede, mai usor si fara mare filozofie. Dar persistenta, cu ceva talent si un car de noroc, poate rezolva ceva.

Sunt multe formatii tinere care si-ar dori sa deschida pentru Holograf. Este un mod sigur de a scoate capul... Sunteti deschisi sa sprijiniti noile formatii si sa le dati posibilitatea sa cante in deschiderea formatiei Holograf?
Am cantat si noi in deschidere la nume importante. Parerea mea e ca nu ajuta la nimic. Opening act-ul canta pe jumatate de instalatie, fara lumini si efecte, si are rolul de a mai pigmenta timpul lung de asteptare la spectacolele mari pe stadioane. Poate in cazul vreunui turneu, in care ajungi prin localitati mai rar vizitate de artisti, si atunci contactul cu publicul poate conteaza, dar altfel cred ca te poti face mult mai cunoscut cu noile mijloace, vezi youtube, myspace si similare. Plus ca de obicei oamenii care vin sa vada un anume artist nu mai au chef si de altcineva, drept care nu cred ca deschizand pentru cineva vei impresiona publicul.

Sa vorbim putin si despre drepturile de autor... In acest moment fiecare organizator de evenimente plateste 8,5 % din pretul biletului la U.C.M.R. Daca stam si comparam acest procent cu procentele care le platesc tari precum Ungaria, Germania sau Bulgaria, observam ca Romania e in fruntea clasamentului. Cum credeti ca-l afecteaza aceste taxe pe organizator, poate chiar pe consumatorul de muzica?
Banii aceia reprezinta drepturile compozitorilor muzicii interpretate in spectacol, asa ca sunt justificati, chiar daca procentul este discutabil - si negociat, de fapt, la anumite termene, cu producatorii. Nu toata lumea isi canta propria muzica, cum ar fi cazul nostru, sau a trupelor in general, majoritatea artistilor din dance si pop au compozitori, care ar fi normal sa ia si ei ceva. Sigur ca primul efect este scumpirea biletului, dar sunt altele mai gogonate cum ar fi TVA-ul, care inseamna taxa pe valoare ADAUGATA si e menit sa taxeze surplusul de pret la revanzarea unor marfuri, nu un bilet de spectacol,
impozitul fiscal care este luat indiferent de raportul dintre incasari si cheltuieli, lucruri care fac ca 45% din pretul biletului sa se duca pe pustii.


Incotro credeti ca se indreapta piata de CD-uri in urmatorii ani? Care sunt ultimele CD-uri cumparate de catre membri formatiei?
Pot sa va spun pronosticul conferintei mondiale a producatorilor de muzica de anul trecut din Washington - in cinci ani CD-ul va disparea ca mijloc reprezentativ de vanzare a muzicii. Una din cauze este lipsa de interes a noii generatii de a mai poseda muzica stocata in orice fel, dorindu-si doar posibilitatea de a accesa si asculta o piesa prin net, Ipod, etc. CD-uri cumparam, de multe ori de la cate o benzinarie, cand plecam undeva, si le ascultam pe drum. Si pot sa bag mana in foc ca nici unul dintre noi nu descarca nimic de pe net.

O parte din trupa Holograf e implicata in diferite emisiuni TV. Nu v-a tentat sa urcati si pe platourile de filmare, poate pentru un rol intr-un serial TV sau poate intr-un film?
Tentatii or fi fost, dar la ce seriale vedem ca se fac, cat despre filme ce sa mai vorbim, nu cred ca ne-am mai dori asa ceva.

Iulian Vrabete a urcat pe scena alaturi de Cristi Gram (Phoenix) cand acesta si-a lansat materialul solo. In unele cercuri mai restranse sunt zvonuri cum ca Iulian Vrabete e pe cale sa realizeze un proiect, in paralel cu Holograf, cu Cristi Gram si cu alti artisti...
Albumul lui Cristi Gram a fost o colaborare foarte frumoasa cu un muzician (nu doar chitarist) de exceptie si o buna ocazie pentru mine sa demonstrez ca pot functiona si in zona experimentala a muzicii rock. Nu am nici un proiect personal in momentul acesta, si nici nu stiu daca voi avea timp pentru asa ceva in viitorul previzibil.

In incheiere as vrea sa ne spuneti: este usor sau nu sa fii artist in Romania?
Depinde ce iti doresti de la viata. Daca iti doresti sa faci muzica - ma refer la rock sau ceva in genul asta - si sa te bucuri de ea, de anturajul si satisfactiile pe care ti-l ofera, la un nivel moderat, e destul de usor. Daca vrei sa ajungi la performantele, profesionale sau materiale, ale marilor nume internationale, este imposibil. Nu poti face muzica asta la nivel de varf intr-o tara care nu are sali, nu are agentii de impresariat, nu are radiouri de gen si, mai grav, nu are public. Nu uitati ca aceste genuri muzicale, indragite poate de mai multi, sunt cumparate, ca albume sau bilete de spectacol, de mai putin de 5% din populatia tarii noastre. Avem scor electoral ca Becali, doar ca el e mult mai mediatizat.



loading...

0 comentarii. Posteaza un comentariu

Alte stiri

Holograf este "Highest New Entry" cu noul single "Fericire in dar"

Dan Bittman isi doneaza salariile de consilier!

O noua locatie pentru iubitorii muzicii live!

Holograf a lansat azi cel mai nou single "Fericire in dar"

Nominalizarile la Premiile Muzicale Radio Romania Actualitati

Holograf canta pentru indragostiti

Dan Bittman: consilier la Ministerul Finantelor Publice

Muzica ta

Asculta genul tau de muzica:



Asculta radioul tau preferat:



download soft: winamp player

Evenimente si concerte


vezi toate evenimentele

Evenimente salvate


Lista de evenimente salvate:

Nu ai evenimente salvate

Vezi evenimentele disponibile sau adauga un eveniment



Discutii pe forum

Vorbeste despre muzica si artistii preferati!

Concert In Poiana La Palilula


scris de CurteaRegala pe 2-06 ora 12:19

Musik mesage


scris de majanan pe 17-05 ora 16:49

Angajare cu diploma


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:05

Am calificare electronica si automatizari si nu stiu cu ce se mananca


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:04

Provocare chitariștii roboți


scris de Korobu pe 11-05 ora 16:01

Shawn Mendes - Stitches (TBoys Cover)


scris de sckin pe 9-05 ora 15:52

Maryan - Sweet Emotion (Pyannho-Rose Remix)


scris de Martino pe 9-05 ora 09:37

ce faci daca s-a asternut monotonia in relatia ta?


scris de vioricamacovei pe 26-04 ora 14:47

Stereo Beat Records cauta voci si producatori


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:51

Caut studio inregistrari ieftin


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:35

intra in forum
copyright © 2000-2016 MuzicaBuna.ro. Developed by HTD
despre muzicabuna.ro | termeni si conditii de folosire | echipa | contact

224 vizitatori si 0 membri acum pe site