Azi dimineata m-am trezit cu o idee, care nu stiu exact cat de originala e, dar chiar nu tin minte sa fie "plagiata". :)) Acum un an parca, a avut loc un eveniment unic si interesant pe scena muzicala internationala. Tin minte ca Robbie Williams a sustinut - nu mai stiu exact unde - un concert care a fost transmis live prin numeroase cinema-uri; exceptand cel din Arad, bineinteles.
Pornind de la aceasta idee, ma intreb, daca tot avem zeci de cinema-uri ultra-moderne, mai nou, de ce n-ar fi o idee buna sa se ecranizeze nu doar filme, ci si concerte? Sunt convins ca s-ar aduna destula lume sa umple o sala de 100 de persoane la un concert U2, Celine Dion, Green Day si multi altii - si sunt la fel de convins ca ar oferi niste momente de neuitat fanilor. Eu am obiceiul sa ma uit acasa la concerte si raman adanc impresionat, chiar daca il vad pe o diagonala de doar 22". La cinema ar fi... n-am cuvinte.
Si daca tot vorbim despre un cinema "virtual" (deocamdata), ar fi ideal sa existe si un program, iar pentru azi, eu stabilesc programul. Patru artisti, patru stiluri, patru moduri de exprimare, fiecare unic in felul lui. Au totusi ceva in comun: reprezinta muzica buna. Incepem cu cei care se culca cu gainile si vor sa ajunga in pat la ora 10 seara. Pentru ei avem ceva grandios, ceva - cum zice englezul "out of this world". O voce care se poate asemana usor cu valurile unei mari, este cea a cantaretei Izzy. Eram prin Anglia cand am auzit prima data muzica ei si, automat, m-am indragostit de vocea ei, o voce cristalina, care iti mangaie sufletul ca o frunza de aloe-vera, iti patrunde in maduva oaselor si iti da putere. Daca va place vocea de opera, Izzy este alegerea cea mai buna.
Schimbam acum sala, fiindca avem ceva pentru cei care apreciaza muzica folk. Din cate stiu eu, nici ei nu se culca prea tarziu, deci au nevoie de un slot liber inainte de miezul noptii. Cu toate ca folk-ul este foarte raspandit (nu si cunoscut) prin tarisoara noastra, aleg totusi un reprezentant strain, si anume: Iron and Wine. Acest tip linistit, pe numele real Samuel Beam, stie sa transforme chitara intr-un instrument magic. Omul are o poveste inspirant de banala, care sper sa ajunga si la cei ce doresc sa faca, pe viitor, muzica. N-a dat niciun semn ca i-ar place muzica, mai ales fiindca era... pictor si provenea dintr-o familie de fermieri. Ca sa nu moara de foame (ca multi alti artisti) a avut un job ca profesor de film si cinematografie. In timpul liber mai compunea cate-o piesa, ca sa nu se plictiseasca. Un prieten bun i-a descoperit talentul, i-a dat niste vechituri cu care sa inregistreze ceva demo-uri si culmea... s-a trezit cu un contract in mana, iar azi are numeroase albume lansate. Iata raspunsul la intrebarea atat de des pusa pe acest site: "Ce si cum fac, sa-mi fac cariera muzicala?"...
Pentru cei care sunt in stare sa-si tina ochii deschisi chiar si dupa "12 trecute fix", am ceva mai puternic decat folkul de mai sus. Ceva autohton. Cineva de pe site - nu mai stiu exact cine, lucru pentru care imi cer scuze - mi-a atras atentia asupra lui Ionut Ruscior, vocea formatiei Publika, deci n-am de ales decat sa tratez subiectul ca bulk. Vocea lui, in combinatie cu instrumentatia oferita de ceilalti patru baieti rezulta in ceva nou pentru scena muzicala din Romania - un pas hotarat si foarte necesar spre bine-cunoscutele stiluri de-afara. Ei, nu e vorba ca trebuie sa-i imitam pe cei de-afara, ci de faptul ca trebuie sa facem ceva ce nu suna de la o posta "made in Romania". Opinia generala (bine documentata) despre Ionut si formatia Publika suna cam asa: "I-am ascultat pe Mtv azi; nici prin cap nu mi-a trecut ca sunt romani. Abia cand am ajuns aici mi-am dat seama. Super trupa si super melodie. Romania are nevoie de trupe de genul."
Pentru bufnite ca mine, care isi inchid ochii cand altii se trezesc, avem un "afterhours" special si linistit oferit de nimeni alta decat Ingrid Michaelson. Daca aveti numar Orange, cu siguranta ati auzit piesa "Be OK", dar nu stiati cine o canta. Ei, Ingird Michaelson si muzica ei foarte relaxanta de indie-pop/folk a fost preluata nu doar de compania Orange dar si de extrem de multe filme si seriale ca "Scrubs", "Grey's Anatomy", "One Tree Hill" si "The House Bunny". Ingrid e un fel de "one woman artist", piesele ei fiind 100% compozitii proprii.
Presupun ca din Pepsi n-a mai ramas nimic, din popcorn doar galetuta sarata cu miros de unt, iar adevarul e ca noaptea la 3-4 ar cam fi cazul - mai ales in timpul saptamanii - sa ne cam retragem. Va multumesc pentru companie si va doresc o saptamana cat se poate de usoara cu un iz de muzica buna.
Bun bun... Si Romania? Ca, ma rog, nu stiu tu pe unde esti, dar eu din pacate sunt prins intre granitele tricolorului romanesc si vreau sa ma simt macar cat de cat bine si aici.