1 dec 2010- O zi cu o semnificatie apasatoare: sa ne bucuram, sa nu ne bucuram... dar nici indiferenti nu putem fi! Ziua fara munca ne permite variante multiple de petrecere a timpului liber - insa apatia fata de stimulente media creste. Cand vorbim de internet, vorbim de optiune, posibilitatea de a alege tu produsul media, virtual de altfel, cu care sa te delectezi - iata de ce suntem "aman...toti" pe aceasta pagina.
Alegem muzica pentru ca reuseste sa ne mai descatuseze mintile din tot show-ul televizual. Fugind insa de momentul in care trebuie sa mai creionam niste idei, nu vom rezolva nimic. De aceea, noi, cei din MuzicaBuna va oferim un playlist care sa ne ajute pe toti romanii sa facem niste corelatii, sa ne formam niste idei mai clare si de ce nu, sa stabilim noi obiective.
Negativismul si refuzul abordarii subiectului nu sunt binevenite. Muzica este un domeniu sensibil, care prin specificul genului abordat si al versurile atasate, reprezinta un mare plus formator al opiniilor societatii. Mesajele muzicii sunt mult mai accesibile multimii decat mesajele politice, prin simpla disponibilitate sporita a subiectilor de a apleca urechea la ce au artistii de spus. Prin urmare, sa facem o scurta analiza, sa vedem cum tratam nationalismul in muzica.
Referindu-ne la identitate nationala, e deja binecunoscut faptul ca prima piesa ce ne vine in minte este acel cantecel cu care eram terorizati inca din clasa I: Imnul national, "Desteapta-te, Romane!". Comentarii pe baza acestor versuri au tot curs de-a lungul anilor. Ce nu se intreaba nimeni este urmatorul lucru: ne mai reprezinta acest imn? Ne mai stimuleaza mandria sociala... sau orice altceva?
Urmeaza alte note muzicale, din "Trei Culori" - o reala amintire a vremurilor micilor pionieri.
Specific zilei de 1 Decembrie este "Hora Unirii", careia multi din generatia tanara nu ii cunosc nici macar semnificatia. Scris de Vasile Alecsandri, acest imn se interpreteaza la diverse ocazii festive, mai cu seama la sarbatorirea unirii din 1859 (24ian). Dansul in cerc, hora, este el insusi un vechi ritual, simbolizand comunitatea spirituala, egalitatea.
Toate aceste melodii nationaliste au fost reprezentative vremurilor din trecut. Societatea democratica a adus alte portative: muzicale, implicit parlamentare, dar si mentale. Individualismul dus la extrem si diferenta drastica dintre clasele sociale i-a facut pe multi, adepti ai pieselor de genul: Fuck you, Romania!
Faptul ca ne complacem in situatia in care nici un stat nu ar dori sa fie, i-a determinat pe Morometii sa adapteze indemnul "Desteapta-te, Romane!" la "Romania, trezeste-te!"
Avem uneori impresia ca am descoperit chichita problema a tarii. In realitate, totul porneste de la fiecare individ in parte! Camuflaj &J. Yolo-in piesa "Romania" vorbesc de realitatile gri ale granitelor noastre. Este usor sa discutam la nesfarsit despre ceea ce nu merge, este cazul ca gasim solutii.
Si daca tot mentionam solutionari, mici campanii precum cea din piesa urmatoare sunt mai mult decat binevenite: Partizan - Imn Let's do it, Romania!
Ajungem si la o piesa actuala, care incepand de astazi, se vrea a fi noul imn national: Vunk - "Vreau o tara ca afara". Se vor gasi cu siguranta carcotasi plini de patriotism care sa evidentieze presupuse aspecte negative ale mesajului, insa cu siguranta, este mult mai onest si transparent decat sloganul de promovare al brandului national: "Explore the Carpathian Garden!". Prin urmare, celor care au comentat pe diferite bloguri versurile "Vreau o tara zambitoare, / Asta e prima schimbare", le voi explica faptul ca pozitivismul este punctual de plecare. Ambitia si increderea in propriile forte sunt cele care ne fac pe noi, ca natiune sa mergem spre +, implicit, sa avem o atitudine pozitiva. Lamentarea si acceptarea starii de fapt au fost valabile pana ieri, de astazi ar fi bine ca toti sa vrem sa aplicam solutii, ca sa intreaga tara sa zambeasca pertinent!
Inchei cu un promo, care ironizeaza subtil si concluzioneaza vehement: "You know nothing about Romania". Ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca daca multi nu ne cunosc indeaproape, inca avem timp sa mai schimbam ceva, pe noi, ca natiune.
Se poate! Haideti sa dam o noua definitie cuvantului ROMAN, sa formam noi repere ale acestui concept, printre care sa se numere: educatie, civilizatie, corectitudine, disciplina, ordine, respect. Imposibilul poate fi posibil prin vointa si autoeducare. Si dupa noua definitie, ne vom simti maine mai romani ca azi!