In ziua de azi daca folosim un calculator in procesul de creatie atunci sigur vom include si un DAW in ecuatie. Gama de programe disponibile e practic nesfarsita dar de data asta ne concentram asupra unuia dintre "grei" si anume nava amiral a celor de la Propelerhead, multipremiatul Reason.
Prima versiune s-a nascut in Noiembrie 2000 si aproape instantaneu si-a facut fani printre cei mai mari producatori din lume in special prin faptul ca reproducea vizual un studio real. Modul in care erau si inca sunt asezate instrumentele si efectele putea fi confundat cu un rack din viata de zi cu zi. Tocmai de aceea modul in care producatorii foloseau Reason era unul intuitiv, fiind deja obisnuiti cu instrumentele emulate de software-ul suedez. Un motor audio puternic si o infinitate de moduri in care instrumentele puteau fi legate intre el pentru a creea sunete originale
au fost si raman atuurile de baza in Reason.
Astazi ne aflam la versiunea 4 a programului, versiune care ne ofera
printre altele atat puternicul sintetizator "Thor" cat si un "mastering suite" ceea ce se traduce prin faptul ca nu trebuie sa parasim mediul de lucru de la inceputul pana la sfarsitul procesului de creatie.
Tot ce iti poti dori ca producator gasesti in Reason, de la cel mai
minimalist sampler "NN-19" pana la unul dintre cele mai versatile si capabile synth-uri inventate vreodata "Malstrom". Unii ar reprosa ca Reason nu are suport pentru VST, dar asta inseamna ca nu au apasat niciodata tasta "TAB", care ne duce in spatele rack-ului, acolo unde modalitatile prin care putem lega diferite efecte sau instrumente intre ele depasesc imaginatia "muzicianului" de rand, tocmai de aceea in Reason singurul impediment devine lipsa de inspiratie. Multiband compressors, effects sau equalizers, totul e la doar cateva conexiuni distanta. Tocmai de aceea utilizatorul de Reason care nu a calcat niciodata intr-un studio adevarat, se va simti ca acasa in momentul in care o va face, pentru ca acest software te face sa te simti "cu cablu` in mana" asa cum spunea un amic de al meu mai de mult.
Revenind la partea mai tehnica, Reason dispune de doua ferestre, Rack si
Sequencer, prima ne pune la indemana instrumentele de lucru iar a doua
servind pentru aranjarea notelor si a sunetelor, dar si pentru automatizarea a 99.99% din butoanele de control din instrumente. Practic orice control de la volum la filtre poate fi modificat in sequencer.
Un minus la captitolul versatilitate ar fi ca, in Reason nu poti edita sample-urile ca si waveforms, in momentul in care o nota a fost declansata va trebui editata de multe ori dupa ureche pentru ca nu se va opri decat in punctul "desenat" de utilizator. Dar pentru cei care lucreaza mai mult dupa ce arata monitorul si nu dupa ce se aude, Reason vine cu o solutie perfecta si anume "ReWire". Daca vreti sa "vedeti" sunetele pe care le folositi va puteti folosi de legatura pe care Reason o face cu Cubase prin ReWire, moment in care calculatorul vostru devine o adevarata "arma mortala" in ceea ce priveste productia pentru ca veti beneficia de ce e mai bun din doua lumi, rack-ul si conectivitatea din Reason si suportul vizual si VST oferite de Cubase.
Propellerhead vine si cu o solutie pentru cei care folosesc in principal
instrumente clasice in productie, la Reason atasandu-se tot prin ReWire si fratele mai mic, Record, care permite inregistrarea in sistem Multitrack a
orcarui numar de instrumente reale dar asta este alta poveste...
Revenind la ce ne ofera Reason merita mentionat si DrREX Loop Player, un instrument care ne intoarce in era in care producatorii de rap sau electro "taiau" piese pentru a se folosi de percutiile sau de liniile melodice din acestea. Cu ajutorul unui alt soft produs de suedezi, ReCycle, putem "felia" orice secventa muzicala pentru a o incarca dupa aceea in REX si a folosii sau rearanja portiuniile de care suntem interesati, adica exact ce faceau sampler-ele pe vremuri. Si pentru cei care "dispretuiesc" aceasta metoda nu uitati ca piese de genul "Smack my bitch up" de la Prodigy sunt produse integral prin aceasta metoda, aici Reason demonstrand ca "scopul scuza mijloacele" si ca in primul rand in muzica este mai importanta inspiratia decat sursa de sunet.
Am acoperit foarte putin din ceea ce ofera Reason in procesul de productie tocmai pentru a va lasa sa descoperiti singuri "minunatiile" ascunse in spatele acestui soft care usor-usor intra in acel "hall-of-fame" al productiei muzicale alaturi de Moog si 303 sau 909, deoarece ne ofera totul ce tine de muzica intr-un pachet restrans si usor de inteles.
Descriere: Reason 4
Producator: Propellerhead Software www.propellerheads.se
Data lansarii: 26 Septembrie 2007
Tip: DAW
Pret: 305 Euro
Reason si-a pierdut o gramada de "fani". Ableton e la putere acum, pentru ca in el ai solutii complete. Reason il folosesti doar partial.
Cat despre Liam, nu mai foloseste Reason de ani de zile, ci Ableton aproape exclusiv.
Discutii gen Microsoft vs Linux... Eu am avut ocazia sa-mi bag putin nasul in Reason, si trebuie sa zic ca am fost fascinat, mi-a placut ca aspect, ca mod de lucru, nivelul de resurse hardware necesare. Dadea impresia unui software primitor dar in acelasi timp profesionist.
Am inteles ce-ai zis de SMBU, eu vorbeam referitor la faptul ca Reason e depasit. Solutii complete? E simplu: un soft care sa-mi permita tot, editare audio, sintetizator, multitrack, vst sau dx support, masterizare, etc. Ableton permite asa ceva. Reason nici macar recording nu stie, decat daca cumperi la pachet cu Recorder. A fost, intr-adevar, foarte ok la inceput. Dar in ziua ade azi e depasit.
Da dar e si o diferenta destul de mare de pret de la una la alta iar Live sau Pro Tools sunt inclinate inspre cei care fac muzici cu instrumentatie clasica in timp ce Reason a tras tot timpul spre producatorii de muzica electronica. Si nu poti sa zici ca e depasit asta e o parere prea personala, de exemplu Logistics de la Hospital Records o duce bine alaturi de Reason
Si tot ce ai zis tu mai sus in afara de vst-uri care nu le vad rostul in Reason pentru ca ai infinite posibilitati de wiring (dar e mai greu sa faci ceva cu mana ta nu? )
Eu vad cu tu esti Reason fanboy, dar ce am zis nu am numai din experienta personala. Citeste review-uri peste tot, si ai sa vezi aceleasi puncte slabe la Reason. Despre pret, iarasi spui prostii. 449 de euro Ableton Live 8, 499 de euro Reason 4. Si ba da, pot spune ca e depasit, e parerea mea, de-aia am scris. Daca vroiam sa citez pe altcineva, puneam ghilimele.
06-05-2010 13:06 de Anonim
Eu cred ca voi descarcati toti de pe torente. Hihi
Tu crezi ce vrei... dar sa stii, ca unii dintre noi mai au bunul simt sa plateasca pentru munca altora.
03-08-2010 21:03 de lp pytu
salut am si io o problema cu acest program si vreau dak se poate sa ma ajute si pe mine cineva va rog frumos.....il instalez dupa care imi merge la prima aplicatie ..iar dupa aceea knd opresc calculatorul si il repornesc si vreau sa intru in el iara imi da eroare si nu mai intra deloc...spuneti-mi si mie va rog cum as putea sa il fac sa nu mai faca asa va rog frumos....
03-04-2011 22:22 de Dj 0ooia
reason ul e pt cei care creaza,construiesc pt cei care au imaginatzie nu pentru cei care copiaza
18-10-2011 13:46 de ili_vip
care poate sa a-mi dea si mie detali despre reason.id meu
(ili_vip)