Daca ati avut curiozitatea sa va uitati la evenimentele promovate pe acest site, sunt convins ca ati dat saptamanal de Karaoke Party-uri. Poate ca unii dintre voi au ajuns sa caute ca nebunii, prin oras, evenimente de acest gen, dar... din pacate n-ati mai gasit, fiindca ele sunt evenimente sporadice. No problem! Puteti face karaoke party la voi acasa cu prietenii sau chiar singur si culmea... nu va costa nimic.
N-am sa va plictisesc cu istoria fenomenului karaoke, fiindca este lunga si oricum nu ne priveste. Tot ce trebuie sa stim este ca a pornit din Japonia si inseamna "orchestra goala". Are o denumire ciudata dar reprezentativa. Simplu pus, nu e nimic altceva decat o prestatie live din punct de vedere vocal si playback din punct de vedere orchestral. Rezultatul este baciu Gheorghe cantand "Feel" al lui Robbie Williams cu un "acshient moldovinesc". :)) Dar, e fun si probabil de asta a si devenit un hobby atat de raspandit.
Acum cativa ani, cand m-a luat valul, nu exista optiunea pieselor karaoke (negative) pe YouTube cum este acum, deci am cautat alte metode. Am si gasit! In primul rand am sa vorbesc despre varianta putin mai complicata si mai "profesionala". Va reamintesc, vorbim despre un sistem home-karaoke. Evident veti avea nevoie de macar o rasnita de calculator de Pentium 2 sau 3 (sau echivalentul AMD). Pe langa asta veti avea nevoie optional de un microfon, in cazul in care vreti sa aveti vocea amplificata sau sa va inregistrati vocalizele. Evident, nu pot lipsi nici boxele stereo de minim 2W. Bun, atat despre partea hardware, lucruri care cred ca le aveti deja.
Vine apoi partea software - programele care transforma PC-ul intr-un aparat karaoke. Va trebui sa luam in calcul 2 aspecte: redare si inregistrare (optional). Cand vorbim despre redare, dam cu capul de alte doua aspecte, programul de redare si fisierele care sunt redate. Programul este unul foarte cunoscut de toti karaochistii din lume si se numeste VanBasco's Karaoke Player - un program gratuit care se poate descarca aici. Unii vor spune ca arata antic, eu zic ca e cel mai bun program free de karaoke. Este micut, se instaleaza in cateva secunde, este usor de utilizat si vine cu un numar numai potrivit de setari ca: pitch, tempo, instrumente, piano view. In plus are si un mic motor de cautare, pentru a gasi mai usor piese karaoke - aspectul nr. 2 din punctul de vedere al redarii. Piesele karaoke - vorbesc de cele gratuite - nu sunt mp3-uri sau alte formate audio conventionale ci .kar, .mid, .midi sau .rmi. Avantajul lor, pe langa faptul ca sunt extrem de mici, de ordinul kilo-octetilor, este controlabilitatea lor in ceea ce priveste instrumentele care compun negativul. Astfel, aveti posibilitatea prin programelul mai sus mentionat sa va alegeti instrumentele dorite dupa bunul vostru plac.
Inregistrarea. Fiind adeptul softurilor gratuite si legale, cea mai buna alegere este Audacity, un program open-source si extrem de folosit, oferind cam ce ofera si geamanul lui, Soundforge, care este insa pe bani. Audacity puteti descarca aici. Este un program foarte usor de folosit, fara a fi nevoie de lectii sau tutoriale speciale. Cateva ore de joaca cu el si "you're good to go".
Avem deci 2 programe si acele fisiere de karaoke. Ramane de vazut cum facem din asta o inregistrare. Nimic mai simplu! Dam drumul la inregistrare in Audacity, apoi dam drumul la piesa in Van Basco si incepem sa cantam. Nu conteaza daca raman spatii goale la inceputul si sfarsitul inregistrarii, ele pot fi taiate usor din Audacity. Exportati apoi proiectul ca fisier wav sau mp3 si voila!
Exista totusi un pas optional care va poate ajuta sa obtineti o calitate superioara. Pentru asta va trebui sa folositi pe langa cele doua programe si un serviciu online: http://www.hamienet.com/midi2mp3 care transforma midiurile voastre in mp3. Pentru a atinge o calitate buna aveti nevoie de fapt de doua inregistrari incarcate in Audacity. Una importata ca fisier mp3 fara vocea voastra si una doar cu vocea voastra. Apoi aceste doua inregistrari vor trebui puse intr-o paralela perfecta si proiectul rezultat salvat apoi ca un singur fisier mp3 sau wav. Dupa cateva incercari, va iesi tot mai bine, rezultatul sunand tot mai curat si chiar veti fi mandri de ce-ati reusit sa faceti in doar cateva minute in mini-studioul vostru.
Urmeaza acum varianta cea noua, care in ultimii doi-trei ani a prins aripi de red-bull, si anume varianta pe YouTube, unde nu mai avem nevoie nici de fisierele karaoke si nici de programul Van Basco. Maxim, in cazul in care mai vrem sa inregistram hiurile cantate in varianta "personalizata", vom ramane la Audacity. Presupun ca stiti sa folositi YouTube... In cazul in care cautati o piesa karaoke, scrieti cuvinte cheie ca: numele piesei, karoake, instrumental. Apoi, cand gasiti un canal bun de piese karaoke salvati-l la bookmarks, ca data viitoare sa le aveti a indemana. Unul foarte bun cu peste 1000 de piese este: http://www.youtube.com/user/musicfactorykaraoke
Versurile ca la orice program de karaoke apar sau sunt highlight-uite exact cum evolueaza piesa. Unele au versuri mai greu de cantat, fapt pentru care de multe ori nu va va iesi din prima si va veti trezi cantand aceeasi piesa pana la disperare cand, in final, veti nimeri si versurile bine, nu doar notele. Din experienta pot spune ca piesele de craciun sunt usoare si pot fi materiale bune de exersare.
Bun. Cam atat despre teorie. Ramane o singura intrebare: "ce rost au karaoke-urile?". By default, ele sunt un mijloc de recreere, un joc si nu sunt menite sa aiba vre-un rost anume. Lumea, cativa cel putin, s-au gandit ca din moment ce avem negative, inregistram o piesa, de ce nu am incerca sa facem un "home-made cover", prin care sa atragem atentia lumii asupra talentului nostru, in speranta unui eventual contract cu vre-un label. Pana la urma urmei, cum altfel ne putem dovedi calitatile vocale decat prin niste cover-uri. O tanara domnisoara din Anglia si-a creat un canal YouTube special pentru piese karaoke cantate de ea. Culmea! Are succes! Motiv pentru care au adoptat si altii modelul... Se poate deci face dintr-o joaca ceva profesional, iar karaoke pare sa devina tot mai mult un pas intre "nimeni-drum" si artist. Spor la cantat!
Buna ...vreau sa iti zic ca cel mai tare show de karaoke din Bucuresti si cel mai profi este in fiecare vineri in hard rock cafe din herastrau. Degeaba canti acasa daca nu ai un public pe masura care sa te aplaude...asa cum bine poti vedea in acest link de pe youtube http://www.youtube.com/watch?v=5JW_7SIJh-I
10-02-2011 16:17 de Anonim
e tare dar ce este diferit intre ele de am mega diferiti?????