Un numar impresionant de muzicieni a murit la varsta de 27 de ani, iar acum, dupa moartea lui Amy Winehouse, clubul 27 a primit un nou membru.
Ne vom concentra pe cele mai impresionante figuri ale acestui club:
Kurt Kobain, Janis Joplin, Jim Morrison, Amy... Desi toti nu mai sunt printre noi, ei nu vor fi uitati.
Amy Winehouse (14 septembrie 1983 - 23 iulie 2011)
Cantecele ei sincere despre dragoste si deceptie, insufletite de un alto impresionant au resit sa arate lumii vulnerabilitatea personala a solistei. Din pacate, succesul si potentialul artistei soul au fost umbrite de dependenta de alcool si de droguri. In ciuda milioanelor de albume vandute si a numeroaselor premii obtinute, Amy suferea din cauza dependetelor, a tulburarilor de alimentatie si a relatiilor dificile, cea mai notabila fiind cea cu sotul ei, Blake Fielder-Civil.
In mai 2011, la propunerea tatalui ei, Amy s-a internat intr-o clinica de reabilitare. Pe 23 iulie, la 2 luni dupa internare, Winehouse a fost gasita fara suflare in apartamentul ei din Londra.
Kurt Cobain (20 februarie 1967 - 5 aprilie 1994)
Cu un zambet ironic si viclean, chitara de senzatie si versuri crispate, dar poetice, solistul Nirvana, Kurt Kobain a declansat si condus explozia rock-ului alternativ in anii `90. In urma lansarii a 3 albume alaturi de formatie( cel mai impresionant fiind "Nevermind" din 1991), Cobain a devenit unul din cei mai faimosi si influenti artisti rock din lume. Este oarecum ironic, mai ales pentru ca el si-a petrecut majoritatea vietii facand muzica puternic influentata de curentul punk, incercand sa se departajeze clar de mainstream.
In urma problemelor datorate dependentei de heroina si a episoadelor de depresie, Cobain s-a sinucis impuscandu-se in cap la aproape 2 luni dupa ce a implinit varsta de 27 de ani.
El continua sa fie unul dintre cei mai influenti si legendari muzicieni din istoria muzicii alternative.
Jim Morrison (8 decembrie 1943 - 3 iulie 1971)
"Regele Soparla" al rockului s-a nascut in Florida. A infiintat the Doors in anul 1965 impreuna cu Ray Manzarek, pe atunci student la UCLA, unde studia filmul. Versurile si prezenta scenica samanica a lui Morrison, l-au transformat in unul dintre cei mai provocatori solisti din perioada respectiva.
The Doors a avut 7 single-uri in top 40 si a lansat 10 albume.
Morrison, in schimb, satul de mainstream-ul pop, a parasit formatia in urma compunerii lui L.A. Woman in 1971. S-a mutat in Paris pentru a scrie poezie si a fost gasit mort in cada din apartamentul sau.
Din cauza faptului ca nu s-a efectuat o autopsie a lui Morrison, iar membrii formatiei nu i-au vazut trupul, s-a speculat intens ca artistul si-a inscenat moartea pentru a se intoarce la o viata normala, in anonimitate. In orice caz, mormantul sau din cimitirul
parizian Pere Lachaise, este unul dintre cele mai vizitate.
Janis Joplin (19 ianuarie 1943 - 4 octombrie 1970)
O "tornada" nascuta in Texas, cu o voce incredibila, Janis Joplin a devenit faimoasa in 1967 alaturi de trupa sa din San Francisco " Big Brother and the Holding Company", in urma reprezentatiei de la Monterey Pop Festival.
Versiunea sa a piesei "Ball and Chain" cantata initial de Big Mama Thornton, si piesa originala "Piece of my Heart" au devenit piese reprezentative, iar Janis a pornit o cariera solo la sfarsitul lui 1968.
Apetitul ei pentru alcool si droguri, mai ales pentru Southern Comfort( lichior pe baza de whisky) plus heroina, a ajuns-o din urma si in timpul inregistrarilor pentru al doilea album solo "Pearl", a fost gasita moarta in hotelul Landmark din Los Angeles. A murit din cauza unei supradoze de heroina.
Albumul "Pearl" a fost lansat postum si a ocupat locul 1 in Billboard 200, iar Janis a fost integrata in Rock and Roll Hall of Fame in 1995.
Jimi Hendrix (27 noiembrie 1942 - 18 septembrie 1970)
Nimeni nu a manuit o chitara mai bine decat James Marshall Hendrix.
Considerat de catre multi ca fiind cel mai bun chitarist din toate timpurile, Jimi Hendrix a ridicat stafeta in ceea ce priveste arta cantatului la chitara electrica, prin inregistrarile sale si
performantele legendare alaturi de grupul sau " The Jimi Hendrix Experience".
In 1970 in urma unei supradose accidentale cu somnifere, Jimi a murit asfixiat in propria-i voma, in apartamentul din Londra al prietenei sale.
Brian Jones (28 februarie 1942 - 3 iulie 1969)
Chitaristul fondator al Rolling Stones, a resuit sa aduca rock`n roll-ul catre mase. Desi a fost cel dintai lider al formatiei, Jones a fost incet detronat de echipa formata de Mick Jagger si Keith Richards, mai ales dupa cei doi au devenit principalii compozitori ai trupei.
Rolul lui Jones in formatie a fost din ce in ce mai restrans si datorita faptului ca abuzul lui de substante crestea. In cele din urma el a parasit trupa in anul 1969. La mai putin de o luna dupa plecarea sa, Jones a fost gasit mort pe fundul piscinei sale in
Cotchford Farm, East Sussex, Anglia.
Robert Johnson (8 mai 1911 - 16 august 1938)
Nascut in Mississippi, bluesman-ul este deseori amintit ca primul membru al Clubului 27. Desi albumele sale nu prea s-au vandut in timpul vietii, cantecele extraordinare , tehnica sa, felul de a
canta la chitara si versurile sale au influentat generatii intregi de muzicieni, incluziv pe discipoli ca Eric Clapton care-l numea pe
Johnson drept" cel mai important cantaret de blues care a trait vreodata".
Nu se stie ce anume a provocat moartea lui Robert Johnson, insa se zvoneste chiar si in ziua de azi ca ar fi murit dupa ce a baut dintr-o sticla de whisky care continea si stricnina.