Dupa microfoane taiate timp de cinci ani, in sfirsit, albumul de debut
Dupa cinci ani de existenta, trupa clujeana "Luna Amara" a reusit sa isi impuna stilul in ansamblul colorat al muzicii romanesti. Controversele pe care le-a provocat, mai ales la nivel politic, dovedesc caracterul autentic si incomod al genului de rock pe care il promoveaza membrii formatiei.
Bazele formatiei au fost puse inca din 1999, dar debutul in public a avut loc in 2000, an care marcheaza si prima inregistrare cu piesele proprii "Gri dorian", "Folclor", "Unfed", "Cuba" si "Antidot", piese care sint prezente pe primul demo, intitulat: "5 lovituri". Dupa numeroase aparitii scenice, succesul si vizibilitatea nationala sint obtinute in anul 2002, cind Luna Amara reuseste sa apara la MTV Romania cu videoclipul "Gri dorian".
"Ne dedicam viata promovarii si sustinerii unui act de cultura si dorim sa schimbam mentalitatile de la noi din tara", spun artistii din Luna Amara.
Debutul trupei s-a petrecut la 18 martie 2000, in deschiderea concertului Adei Milea. Componenta actuala este stabila de la sfirsitul anului 2001: Mihnea Blidariu, in virsta de 23 de ani, din Bacau; Nick Fagadar, 25 de ani, Cluj, Petru Gavrila, la chitara solo, 27 de ani, din Zarnesti, Sorin Moraru, chitara bass, 23 de ani, Cluj, si Razvan Ristea, percutie, 24 de ani, din Cluj. Albumul de debut "Asfalt" va fi lansat in mai 2004 (Rebel Music, 2004). In prezent, trupa clujeana are trei videoclipuri - "Rosu aprins", difuzat la TVR 2, in martie 2002, "Gri dorian", difuzat la MTV Romania in octombrie 2002, si "Folclor", al carui videoclip controversat nu a fost primit de catre televiziunile de profil. Pentru piesa "Disident" urmeaza o filmare live, difuzata pe posturile nationale in martie 2004. Artistii abordeaza muzica rock alternativa cu elemente predominant grunge, hardcore si punk, iar elementul care o diferentiaza este trompeta. Potrivit producatorului Gianiny Munteanu, manager Parazitii si director general Rebel Music, cel care le va produce baietilor videoclipul "Ego", Luna Amara este singura trupa care promoveaza rockul politic in Romania. Intr-adevar, realitatea social-politica din tara noastra este "laitmotivul" mai multor compozitii semnate Luna Amara. Trupa critica aceasta stare, in special in piesele "Folclor", "Disident" si "Cuba", insa membrii formatiei sint oameni care au mereu ceva de spus vizavi de ceea ce se intimpla in jurul lor. "Folclor", hitul absolut al baietilor de la Luna Amara, este o a doua "arta poetica" a trupei.
FOLCLOR: "Sint masochist - traiesc in Romania,/ Ma-ntreb cum mai rezist in toata nebunia./ Politica imi face greata/ Statul este o paiata/ Sint piroman/ Mi-aprind televizorul/ Sa vad cum pentru bani/ Manipulati poporul/ Totul e de decor/ Dati-mi un topor".
Cenzurati la TVR 2
Potrivit managerului trupei, Richard Constantinidi cenzurile s-au tinut lant in decursul vietii muzicale a "lunaticilor". In februarie 2002, la emisiunea "Veni Video Vici" de pe TVR 2, al carei producator alege de obicei cite doua piese pentru filmari in studio, de la fiecare formatie, de la Luna Amara s-a ales o singura piesa. Intrebat de ce nu s-a putut face decit o singura filmare, la piesa "Rosu aprins", producatorul a explicat ca toate celelalte piese au texte care sint "prea interpretabile pentru postul national de televiziune". Apoi, in noiembrie 2002, Luna Amara este scoasa din programul Festivalului National Studentesc "Unifest 2002", care s-a desfasurat sub inaltul patronaj al prim-ministrului Romaniei, Adrian Nastase. In decembrie 2002, la Sala Sporturilor "Horea Demian" din Cluj-Napoca, cu ocazia Balului Bobocilor de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj, "ceea ce trebuia sa fie o cintare de 30 de minute a fost intrerupta inexplicabil in mijlocul piesei "Folclor".
Fara nici o explicatie plauzibila, caile dintre instalatia de sunet si scena au fost oprite si s-a pus un CD cu ritmuri dance timp de mai multe secunde pe boxele mari ale Salii Sporturilor", reclama managerul clujean.
Insa in mai 2003, mass-media au relevat ceva la care nici Richard nu se astepta: cu ocazia Festivalului Zilelor Europene, la Cluj-Napoca, aproximativ zece mii de persoane au vazut pe viu cum organizatorul taie caile de la microfoane, permitind numai ca instrumentele baietilor sa se auda, dupa care organizatorul indeamna membrii formatiei sa coboare de pe scena.
loading...