A opta editie a Festivalului Underground de la Timisoara a umplut halele industriale ale fostei intreprinderi de prelucrare a lemnului. La doi pasi de Casa de sanatate, evenimentul a trecut, pentru prima data in istoria lui, fara a fi generat un scandal de amploare, interventia politiei si a fortelor de ordine fiind solicitata numai pentru a elibera hala de citiva tineri ajunsi in pragul comei alcoolice.
Galagie. Tobe, acustica deliranta, un iz de bere pluteste in aer. La intrare, participantii stau aliniati si asteapta sa fie perchezitionati minutios. Se cauta arme, droguri sau alcool. Apoi, fiecare plateste 90.000 de lei intrarea si primeste in schimb o stampila cu sigla OSUT, pe care scrie: "Vizat pentru control financiar preventiv propriu. Sigiliul nr. 1". Concertele au avut loc intr-o hala de citeva sute de metri patrati, la etajul unei cladiri dezafectate, cu nailon la ferestre, miros de urina si fecale prin colturi - de la aurolacii care au dormit pe acolo. Sint sute de oameni. Numai in prima seara a festivalului au venit peste 400. In cea de-a doua, au venit aproape tot atitia si, in total, au "ras" 20 de butoaie cu bere. In frigul dintre betoane, punkistii stau pe jos, altii se invirt delirant in zgomotul muzicii hardcore. Cu 15.000 de lei isi platesc cite o bere de la dozator. Chiar cind am ajuns, un tinar era scos cu paza din incinta, abia tinindu-se pe picioare de beat ce era. In strada astepta o ambulanta. Urcam. Chiar la intrare, un tip cu creasta vinde insigne ciudate si casete adecvate stilului underground.
Au cintat fara bani
Dupa ce intri in hala inghetata, ai senzatia de zgirieturi in git. Nu de frig, ci din cauza decibelilor. Se cinta asa de tare incit e imposibil sa schimbi o vorba cu cineva din preajma, chiar daca i-ai striga din rarunchi in ureche. E frig si miroase a transpiratie. Sapte paznici inarmati de la Zen se uita ca la urs la toata manifestarea si par sa nu inteleaga nimic din muzica infernala. E haos. A opta editie a Festivalului Underground de la Timisoara a insumat doua debuturi si noutati rock la scena. Au adus spectatorii in pragul delirului trupele Psycho Simphony si Indian Fall din Cluj, Legion din Sein, Opus (Lugoj), New Order of Mesia din Sighetu Marmatiei, precum si timisorenii de la Stage Dive, Haos, No Man's Band. Au evoluat si doua trupe straine, Another Way (Ungaria) si Tragic Vision (Germania), carora organizatorii au trebuit sa le achite doar 50 de euro - benzina. "In premiera au cintat trupele Feedback si Colaps. Important a fost insa ca pe scena au urcat reprezentanti ai unor genuri noi de muzica pentru festivalul underground: blackmetal atmospheric si death metal", ne-a declarat Alina Padure, reprezentant OSUT. Tot ea ne-a mai spus ca "majoritatea trupelor au fost intelegatoare, noi trebuind doar sa le asiguram cazare si masa". Primaria Timisoara nu a alocat nici un leu pentru aceasta desfasurare de forte, abia la insistentele organizatorilor aigurind locatia.
Punkistii lupta pentru toleranta
Studentii timisoreni au marsaluit, simbata la prinz, infruntind vicisitudinile naturii, pentru promovarea tolerantei. Cu o intirziere de o ora, marsul a pornit la ora 13.00, din fata Universitatii de Vest din Timisoara, unde s-au adunat aproximativ 50 de studenti, si s-a incheiat in Piata Unirii, fiind organizat in cadrul Saptaminii Mondiale de Lupta impotriva Rasismului, desfasurate in perioada 21 - 28 martie. "Ce facem? Sintem mai multi noi, politistii, decit manifestantii. Mai bine am pleca acasa", s-a exprimat unul dintre oamenii legii trimisi sa asigure ordinea in rindul participantilor la marsul tolerantei. "Mincare, nu bombe!", "Stop rasismului", "Toti diferiti, toti egali", au fost numai citeva dintre sloganurile cu care au manifestat studentii.
Alaiul lor, desi redus ca numar, a reprezentat un mare soc pentru timisoreni, pentru ca, in marea lor majoritate, participantii aveau creste punk si tepi, dar si piercing-uri in nas, urechi, sprincene sau barbi. "21 martie a fost declarata Ziua internationala de lupta impotriva tuturor formelor de discriminare rasiala, ca o reactie impotriva uciderii a 70 de demonstranti in Africa de Sud, in anul 1960", ne-a declarat unul dintre manifestanti.
loading...