Parchetul General si IGP vor declansa actiuni in toata tara, pentru prinderea utilizatorilor de Internet care apeleaza la sistemul "file share", din retelele "de cartier". Actiunea, ce va cuprinde toata tara, a inceput deja la Iasi, unde au fost puse sub invinuire 14 persoane.
Sunt vizati utilizatorii care ofera spre downloadare peste 100 Gb sau care descarca mai multe filme, jocuri, muzica sau programe. Imediat ce politistii au identificat un astfel de utilizator, Judecatoria elibereaza un mandat de perchezitie si, in cateva ore, hardul din casa celui vizat este ridicat de anchetatori.
In Romania, la ora actuala, exista zeci de mii de utilizatori de internet in retele de cartier (hub-uri), iar fenomenul se pare ca ia amploare. "Internautii de cartier" impart intre ei zilnic muzica si mii de filme sau programe fara licenta, incalcand, astfel, Legea dreptului de autor si dreptul de proprietate intelectuala. Combaterea acestui fenomen se bazeaza pe existenta unui cadru legal, iar Politia si Parchetul au infiintat deja servicii specializate in acest sens.
Aceasta operatiune este demarata la cererea Uniunii Europene, pentru ca Guvernul Romaniei sa scape de steguletul galben acordat la Capitolul 5, in Raportul Comisiei Europene. Este vorba de dreptul la proprietate intelectuala si industriala, europenii constatand ca acesta nu este respectat in Romania.
Actiunea inceputa la Iasi si care treptat va cuprinde toata tara, este dusa la indeplinire de catre doi politisti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Economice si de procurorul Marius Bulancea, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. Operatiunea presupune ca unul dintre politisti sa se conecteze la o retea si sa inceapa sa caute intre file share-uri cantitati mari de informatii ce sunt distribuite fara copyright. Sunt vizate persoanele care pun pe Internet peste 100 Gb si cei care descarca foarte mult. Imediat dupa ce este identificat nickname-ul unui astfel de utilizator, Politia obtine de la providerul de Internet numele real si adresa.
Orice judecator este obligat sa elibereze mandat de perchezitie, pentru ca incalcarea drepturilor de autor este pedepsita de legea penala. In decurs de cateva ore, politia poate ridica hardul vinovatului.
Programele de share cel mai frecvent utilizate sunt oDC sau DC++. Aceste programe sunt "free" (nu este necesara licenta sau autorizatia pentru folosirea lor). Utilizatorii acestor programe, in cadrul unei retele de cartier, isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce sheruiesc, cu alte cuvinte, sunt constienti ca daca pun la dispozitia altor utilizatroi programe fara licenta, sau muzica fara a avea drepturi de autor, vor raspunde penal. Providerul, sau chiar gazda de hub, este exonerat de raspundere penala, pentru ca el are, teoretic, licenta pentru ceea ce face. Dupa intrarea Romaniei in UE aceste retele vor cadea treptat-treptat, deoarece va exista obligatia de creare a unor servere cu antene radio, licente etc., ce vor necesita costuri foarte mari.
Primul site din Romania, constituit ca o alternativa reala pentru pirateria muzicala din internetul romanesc, este
www.musicmall.ro. Site-ul pune la dispozitia celor interesati o mare diversitate de muzica romaneasca (peste 10.000 de melodii apartinand tuturor genurilor) si ofera posibilitatea descarcarii unor piese chiar inainte ca acestea sa apara pe piata. Foarte important de precizat este faptul ca MP3-urile sunt oferite la calitate hi-fi, de 160-192 kbs, spre deosebire de programele de share care, pun la dispozitia utilizatorilor MP3-uri de slaba calitate.
loading...