AB4 au cistigat, saptamina trecuta, Premiul MTV pentru cea mai buna prezenta romaneasca. Succesul lor a surprins pentru ca nimeni nu putea crede ca, in Romania, rockul are mai multi fani decit muzica dance. Trupa lansata in 2000 cu albumul "Toxic" si-a facut loc pe scena muzicala romaneasca fara sa se concentreze prea mult pe publicitate. Compusa acum din Doru Trascau (25 de ani, voce, chitara), Enrico D'Angelosante (30 de ani, chitara), Bogdan Crucianu (chitara bass, claviatura) si Dan Olteanu (baterie), AB4 a lansat al doilea album, "Broken Trust", toate piesele fiind, de data aceasta, in limba engleza, ceea ce a reprezentat un motiv in plus pentru a fi apostrofati. Obisnuiti ai concertelor din cluburi, spectacolul de la Edinburgh - unde au fost chemati pentru a li se inmina premiul - a fost un punct maxim al carierei lor.
Cum a fost la Edinburgh?
Bogdan: Am luat premiul... ma rog, inca nu l-am luat, trebuie sa soseasca peste doua luni. Dar am vazut toata marea suflare, Michael Stipe, Chemical Brothers... Nu era nici o diferenta ca ei sint celebri si noi venim din Romania. Ne-au tratat pe toti la fel. Am vorbit cu Sandra de la Guano Apes, si ea a fost cea mai de treaba cu noi. Ne-a intrebat daca e facut in Romania albumul nostru, pe care i l-am dat. De fapt, am dat albumul tuturor celor pe care i-am intilnit.
Doru: Ne-am intilnit pe strada cu White Stripes. Eram invitati la o petrecere la Footlocker, am fost si mirati ca ne tot invita la petreceri, ne gindeam ce interes aveau... cu atitea invitatii, dar ei se purtau frumos pentru ca asa stiau sa se poarte. Cind am vrut sa mergem la petrecere ne gindeam pe cine sa intrebam pe strada cum ajungem la magazin. Si ne-am trezit ca ii intrebam pe unii care, atunci cind s-au intors, ne-am dat seama ca sint White Stripes!
Cum au fost ceilalti romani cu care ati fost acolo?
Doru: Nu prea am stat cu ei. Am stat mai mult cu baietii de la Parazitii, cu care am baut pentru premiu, iar ceilalti au venit sa ne felicite, dar atit. Ma rog, noi ne-am dus sa ne facem contacte... si ne-am facut, cit a durat spectacolul, totul era deschis, ti se parea ca este ceva ciudat, trecea Kylie Minogue si dupa ea Michael Stipe, parca nu erau personaje din acelasi spatiu, nu stiu... Pe urma cei de la Travis, care ne-au promis ca ne ajuta. Spre surprinderea noastra, mai toate vedetele stiau de Romania. Tipa de la Garbage ne-a spus ca a fost la noi in tara. White Stripes au fost si ei aici pentru un private party. Cineva de la Black Rebel Motors tocmai isi cumparase o casa in Transilvania.
V-ati asteptat sa ajungeti acolo?
Doru: Nu ne asteptam nici macar sa fim nominalizati! Multa lume mi-a zis ca se asteptau sa cistige Andra, au fost tot felul de povesti cu banii din spatele ei. Dar voturile au fost trimise la MTV Marea Britanie, asa ca nu prea au contat influentele.
Altii au zis ca voi ati cistigat pentru ca v-a sustinut Adrian Anghel...
Doru: Da, au zis ca ne tine in spate Adrian Anghel care era presedinte la Transglobal Media. In primul rind, voturile s-au dus in strainatate si nimeni nu poate sa spuna ca MTV incearca sa pacaleasca artistii... si, in al doilea rind, Transglobal nu mai exista de mult timp, iar noi avem contract cu o casa de discuri din Statele Unite de trei-patru luni.
Bogdan: Vreau sa va spun ca anul trecut au cistigat cei de la Animal X. Cei din UK voiau noi achizitii, dar cind i-au auzit pe ei au zis "ce sa facem cu astia, pentru ca la noi asa se cinta acum 20 de ani!". Cei care ne critica trebuie sa stie asta! Cei de la MTV UK au cerut deja clipul nostru ca sa-l difuzeze acolo. Cu Animal X nu s-a intimplat nimic nu pentru ca ar cinta rau, ci pentru ca sint sub nivelul pe care il cer in Marea Britanie. Si daca acum a cistigat AB4, o trupa pe care deja au cerut-o acolo, cred ca e o bila alba pentru Romania.
E o afacere sa faci rock?
Doru: Anul asta am reusit sa ne cumparam mai multe scule decit in toti anii de pina acum. Daca am aduna banii pe care i-am strins in toti anii astia cu trupa, nu cred ca am reusi sa amortizam cheltuielile. Dar nu este un lucru de care sa ma pling. Noi facem muzica din placere, daca nu ar fi fost asa ne-am fi lasat de mult. Am zis asa: de ce sa facem un compromis, chiar daca au fost voci care ne-au spus ca nu-i bine ce facem. Nici cu albumul in engleza, nici pentru premiile MTV. Uite, noi vrem sa cintam in engleza si vrem sa mergem afara, tintim mai sus.
Bogdan: Adica ne voiau raul daca stam sa ne gindim, "ramineti aici, unde sinteti nimeni, cum ati vazut si in reactii, Huidu si Gainusa, Cine sint astia, AB4, sa ne sune si pe noi", sau Andrei Gheorghe... "ramineti aici si ratati-va", asa suna decodificat ceea ce spuneau ei. "Nu va duceti acolo sa ne reprezentati, sa ridicati putin nivelul a ceea ce se stie despre muzica de la noi"... e un fel de rautate...
Acum voi din ce traiti?
Bogdan: Hai sa incep eu, ca sa te sochez: nu mai lucrez de vreo patru luni. De cind am cintat la Szeged pentru ca am repetat foarte mult... voiam sa ajungem acolo in forma. De atunci am avut cintari destule. Au fost balurile de boboci, de exemplu... Intr-un fel e bine pentru noi. Eu mi-am dat seama ca se poate trai cu doi cartofi pe zi.
Doru: Enrico e si el intr-un concediu prelungit acum, dar este sofer de autobuz in Roma. Si eu fac web design. Dar cred ca, in curind, o sa ne lasam toti job-urile ca sa ne implicam mai mult in muzica
Bogdan: Da, si eu vreau sa ma las de somerie.
Aveti multe concerte pe saptamina?
Doru: E frumos sa ne intrebi asa, dar eu mi-am dat seama cum e cu muzica rock la noi in tara. Din ce am vazut eu, greierii cinta toamna si asa sintem si noi. Vara e cu mare, soare, fetite si chilotei si noi nu practicam muzica de sezon. Noi cintam in orice anotimp aceeasi muzica. Nu facem muzica de sezon!
Cind ati cintat cu cei mai putini oameni in sala?
Doru: N-am stat niciodata sa-i numaram. Eu, personal, as cinta si numai pentru o femeie de serviciu care matura, singura rugaminte fiind sa se opreasca din maturat si sa se uite la noi daca-i place.
"Vrem sa avem salarii ca in Vest, dar nu vrem sa ne si purtam altfel"
Ce v-a ramas din calatoria asta la Edinburgh?
Bogdan: Mie mi-a placut tot. Era un oras medieval. Acolo am inteles ca nu sint cutremure... Hotelul in care am stat era intr-o cladire veche de 400 de ani. Senzatia era ca ne aflam intr-o tara fara E-uri. Nici nu-ti dai seama cit de vechi sint cladirile, nu se vede. E foarte bine pastrat totul.
Ce a iesit aiurea la concertele voastre?
Doru: In Romania e foarte usor sa-ti iasa ceva aiurea. De cele mai multe ori sint conditii foarte vitrege la sunet. Mai este si temperamentul scandalagiu, care e foarte bine impamintenit in zona noastra. Ar mai fi si lipsa de respect cu care ne-am obisnuit aici. De la primii pasi pe care ii faci intr-o sala iti dai seama cum stau lucrurile din punctul asta de vedere.
Si la Szeged, si la Edinburgh am vazut toata multimea aia de oameni care urlau in sala, se simteau bine. La noi sint inca multe prejudecati, e o ura mare, "daca asculti Hi-Q nu poti sa te bucuri de AB4". La Szeged am vazut punkeri cu niste mari creste care dadeau din cap si se simteu bine in primul rind al salii atunci cind pe scena era Punjabi MC. Si ala n-avea nici o legatura cu punkul, dar ei stiau ca au venit ca sa se distreze. Da' la noi, daca ar face asa ceva un punker, l-ar bate aia din grupul sau, "ce faci ma, te duci la tiganu' ala?".
Bogdan: Cind am coborit din autocar, la intoarcere - eu stau in Cringasi - niste baieti de-acolo, mai colorati... in limbaj vreau sa zic, nu iti inchipui ca erau tigani, nu, au inceput: "Ia uite-l si pe asta ce caciula are, ba!", si purtasem caciula aia prin tot Edinburgh-ul si nimeni nu mi-a zis niciodata nimic. M-am prins ca m-am intors in Romania.
La noi cum incearca un om sa tinteasca mai sus i se baga pumnul pe git.
loading...