Muzica ma intelege: ma bucura, ma binedispune, ma compatimeste, ma alina.
Da, muzica este prietenul ideal. Poate este mult spus, dar cu siguranta muzica nu iti va intoarce spatele, nu te va trada si nici nu iti va face vreun rau vreodata.
Despre ce vorbesc? Despre acele momente in care fie adrenalina, fie tristetea ne indeamna sa ascultam muzica. Dar nu oricum sau orice! Ne alegem muzica in functie de diferite criterii. Astfel, ascultam o anumita muzica, fie pentru ca nu avem de ales (altcineva are autoritatea), fie ca ne lasam in mana radioului, pentru ca ne place si dam play albumului preferat, pentru ca este genul care se asculta in grup sau intr-o anumita comunitate din care faci parte, sau pur si simplu, pentru ca asa se nimereste.
Oricum ar fi, trebuie sa dam o anumita importanta situatiei in care ascultam muzica si sa identificam modul in care ne facem alegerile muzicale. De ce? pentru ca doar astfel ne intelegem pe noi, observam cu ce stil ne identificam si daca muzica respectiva este acel prieten permanent sau unul de moment. De multe ori, stilul muzical preferat ne determina, chiar fara sa ne dam seama, sa adoptam o anumita tinuta, un anumit comportament, o anumita viata. Si desi nu este normal, suntem judecati in functie de alegerile noastre muzicale.
Aruncam cu pietre in cei care asculta manele. Haideti totusi sa privim putin psihologic. Sunt persoane care asculta maneaua din cauza faptului ca este inspirata din muzica greceasca- si din pasiunea pentru cea din urma, se pot regasi in genul autohton controversat.
Ce stari determina masa sa asculte acest gen de muzica? In general spiritul de petrecere, veselia, dorinta de distractie.
Exista totusi si persoane care prefera aceste gen tocmai prin prisma faptului ca muzica respectiva empatizeaza cu starea ascultatorului, de regula, o stare trista, mohorata.
Si veti sari si veti spune: 'si eu sufar, sunt trist, dar nu ascult manele'! Sunt oameni si oameni, trebuie sa stim sa toleram si sa respectam dreptul la opinie al fiecaruia, fara sa ii aplicam o eticheta negativa. Mai grav este ca sunt unii care au prejudecati si neaga a se numara printre ascultatorii acestui gen.
De cativa anu buni incoace, nu mai este nici un secret, maneaua este o afacere profitabila iar cantaretii renumiti ai genului au devenit peste noapte magnati. Este acesta un lucru rau sau unul bun?
Sa privim neutru: majoritatea interpretilor sunt rromi, daca nu ar practica aceasta meserie, cu siguranta ar face multe altele, poate nu atat de 'laudabile'. Dar nu dezbatem problema aceasta, ci incercam sa oferim o perspectiva motivationala a ascultarii acestui gen.
Fac apel la seriozitatea voastra si la omenie, as vrea sa ne dam seama impreuna de factorul motivant l aplecarii spre acest gen, fara a jigni impatimitii , fara a aduce acuze, fara a folosi cuvinte urate si fara a fi 'pe contre' cu ceilalti utilizatori.
Altfel spus, pe langa motivatiile de mai sus, sa incercam sa raspundem impreuna la urmatoarele intrebari:
1.Ce determina ascultatorul sa aleaga manelele?
2.De ce se regaseste in acest gen si nu se regaseste in muzica clasica, balade rock sau blues-uri?
Cred ca se poate face o discutie larga. Si publicul care asculta manelele se poate imparti in cel putin 2 mari categorii: cei care asculta pentru ca nu au auzit altceva in viata lor - si deci nu au de unde alege - si cei care asculta pentru a se defini fata de ceilalti. Cred cea de-a doua categorie ar putea sa raspunda mai corect la intrebarea nr.2. Am multe de zis... dar as vrea sa nu dezbat, mai ales ca au fost si cursuri pe chestiunea asta pe care eu nu le-am frecventat )
25-04-2011 21:52 de Anonim
In primul rand este vorba de EDUCATIE si de CULTURA !
Se poate face o paralela si intre melomanii care prefera muzica clasica si ceilalti...
Manelele sunt o specie muzicala subculturala sau nonculturala care a aparut in anii '80 ca urmare a "electronizarii" muzicii de petrecere balcanice, regasindu-se in componenta ritmuri si influente orientale, turcesti, grecesti, sarbesti si tiganesti. Acestea s-au dezvoltat in Romania mai ales dupa 1989 ca urmare a libertatii de exprimare si de circulatie. Acest subgen s-a dezvoltat in paralel si in tarile balcanice vecine, pastrand desigur si un oarecare specific national, ba chiar putem regasi ritmuri de manele si in muzica Pop din aceste tari...spre deosebire de Romania, unde totusi majoritatea muzicienilor si ascultatorilor are gusturi mult mai elevate !!!
Inca de acum 4-5 ani am observat acest fenomen urmarind canalul muzical Balkanika Music TV, unde muzica romaneasca este cea mai difuzata si cea mai apreciata...
Aici discutia se poate extinde si cu o alta gaselnita romaneasca, desigur inspirata tot din strainatate, muzica club-dance-house "popcorn"...criticata dur de catre specialistii, muzicienii si ascultatorii cu studii si pretentii !
25-04-2011 22:13 de DjTom
In concluzie...manelele reprezinta o defulare a unei categorii etnico-sociale asazis marginalizate...si ca orice muzica cu mesaj simplist influenteaza psihicul uman receptiv si influentat de anumite stari si situatii si care din pacate promoveaza false valori. Manelele se pot asocia cu ghicitul viitorului in palma si alte jmekerii minoritare care asigura "hartistilor" venituri consistente si de cele mai multe ori ilegale !
30-04-2011 08:02 de Anonim
ascult:clasica,opera,cantonete si ca dor de tara:Muzica Populara.Voi ce fel de muzicieni sunteti de ati promovat un recitator de poezi comuniste,ala era un cantec?????vai si amar de biata tara,cine a ajuns sa stabileasca un adevarat cantec taranesc niste muzicieni parveniti peste noapte.ati avut o voce de opera de care va-ti batut joc.ok.Uite ca la voi ciubucul nu a disparut si nici nepotismul.ok.
30-04-2011 12:07 de ElectroCutare
Nu stiti ca voturile prin telefon pot fi "directionate" astfel ca sa castige cine trebuie ?!?...
L-au ales pe "micul eminem de Rromanika" fiindca este orfan, mai usor de manipulat si sa dea bine la imaginea patriotica !!!
30-04-2011 13:11 de Ilona-Arad
Din pacate am ajuns o tara de majoritari-manelisti,sunt multi cei care asculta genu asta de zanganeala,pt ca eu personal nu am cum sa o numesc muzica.Ma intreb daca peste 10-20 de ani o sa-si mai aminteasca cineva de regii astia ai zanganeliilor, guta-puta de maimuta,uragan-vijelie sa-u cum Doamne iarta-ma il mai chiama si pe ala,sa-u de piticu atomic ,ala care-si mutileza corziile vocale si se da cu pumnii in piept ca Tarzan. Stiu ca numele de persoane, tari, s.a.m.d. se scriu cu majuscule,dar numele de maimute constipate cu siguranta nu se scriu cu majuscule.TRAIASCA ROCK-UL.