In 1994, peste Prut, lua nastere una din trupele ce aveau sa sparga orice granite, mai ales pe cele ale patriei mama: Zdob si Zdub. Povestea Zdubilor este mai veche, de prin `89-`90, perioada in care Roman [actualul solist] impreuna cu Anatol si Mihai cantau si se uitau la videoclipuri, punand la cale ceea ce ei credeau ca va fi o viitoare cariera de succes. Si asa a si fost [si inca mai este]. Baietii isi inregistrau cantarile la un magnetofon acasa la Anton, piese ce erau coveruri dupa Beatles si Roxette, iar ritmul era dat de furculite cu care bateau cartile si o chitara acustica deloc excelenta.
Visul lor a capatat forma in momentul in care fratele lui Mihai, Alexandru [Sasha], s-a intors din armata. Sasha canta foarte bine la chitara asa ca singurul lucru care mai era de facut era ca si ceilalti sa-si gaseasca un loc in trupa. Sasha era vocalist si canta la chitara, Mihai la tobe, Anatol era si el vocalist, Valeriu [fratele lui Antol] canta la clarinet, iar Roman la chitara. Dupa lungi si lungi cautari, baietii au cazut de acord ca formatia lor sa se numeasca Santa Maria. Sub acest nume au avut primul concert din viata lor la "Ave Beatles", la Chisinau.
Roman denumeste stilul muzical abordat in acea perioada ca fiind chanson-funk periferic naiv. Muzica si textele nu erau total clare pentru ei, existau doar ideile lui Sasha pe care nu prea stiau cum sa le incadreze. Spre disperarea acestuia, restul baietilor erau extaziati cand repetau in joaca piese Nirvana sau Queen. Abia cand Sasha a plecat sa lucreze in Germania, Zdob si Zdub a inceput sa devina ceea ce cunoastem si noi astazi.
Dupa plecarea lui Sasha, trupa a luat numele Noise si au inceput demersurile pentru inregistrarea primului album la Straseni, material care, din pacate, n-a iesit niciodata pe piata.
Fara album, au revenit in Chisinau: "Noi ne mutam in capitala si deveneam rockeri." spunea Roman. Au urmat concerte si repetitii, iar in primavara lui `94, Roman l-a cunoscut pe Igor Dinga, solistul celei mai in voga trupe din Chisinau Cuibul, cel care avea sa devina producatorul Zdobilor. La scurt timp au cantat in deschiderea formatiei Cuibul, iar din acel moment atentia cercului muzical alternativ din Chisinau a fost indreptata spre ei.
In toamna aceluias an au scos un demo de 4 piese in limba engleza. Una dintre ele, "Lost World", a ajuns in Festivalul "Learn to Swim I" din Moscova, loc in care baietii au cantat pentru prima oara sub numele ce i-a consacrat: Zdob si Zdub. Doi ani mai tarziu aveau sa cante la acelasi festival, doar ca de data asta in deschiderea celebrei trupe Rage Against The Machine.
"Hardcore Moldovenesc", o piesa in limba romana, a fost inclusa pe compilatia "Learn to Swim II", devenind peste noapte hit, tinerii din Republica Moldova adoptand-o ca imn.
La sfarsitul anului `96, la casa de productie "FeeLee Records" din Rusia, Zdob si Zdub scoteau albumul de debut: Hardcore Moldovenesc". Discul este in limba rusa, exceptie facand piesa din titlu.
In 1997 baietii din Moldova au bifat urmatoarele: cantare in deschiderea trupelor Biohazard si Rollins Band, turneu la Moscova, St. Peterburg si Chisinau alaturi de formatia rusa Tequilajazz, o aparitie la Festivalul Kazantip din Crimeea, initierea Festivalului "Learn to Swim" din Chisinau si imprimarea a 10 piese ale albumului "Hardcore Moldovenesc" in limba romana pentru distribuire in Romania.
Dupa turneul de doua saptamani din Germania, trupa a intrat in studio pentru a pune la care un nou disc: "Tabara noastra". Din clipa aia Zdubii s-au indepartat de conceptul american de hardcore, utilizand in muzica lor instrumente populare, insa cu o abordare la fel de dura. Iar pentru cel de-al doilea album toate piesele s-au dorit a fi scrise in limba romana, doar ca in `99, cand a aparut pe piata, continea si 3 melodii in limba rusa.
"Tabara noastra" a lansat hiturile "Draga Otee" [care era deja hit in Moldova prin celebrul Iurie Sadovnic] si "Zdubii bateti tare". In acelasi an au cantat pentru prima oara in Romania in Laptaria lui Enache. Dupa show, cei de la Atomic Tv i-au invitat sa filmeze un clip pentru "Zdubii bateti tare". Tot in acest an trupa a deschis concertul de la Moscova al trupei Soulfly si pe cel al trupei Red Hot Chili Pepper in cadrul "MTV Party`a" - MTV Rusia.
Un an mai tarziu, tot la noi, tot in Laptaria lui Enache, formatia se intalneste pentru prima oara cu lautari tigani: taraful lautarilor din Clejani si Marsa "Iagalo". Din acel moment muzica lautareasca a inceput si ea sa le influenteze stilul, lucru ce se vede foarte clar pe albumul "Agroromantica" aparut in 2001, un disc ce combina impecabil elementele hardcore cu folclorul moldovenesc si ritmurile tiganilor din Balcani.
In 2000 au cantat pentru prima oara la marele festival din Budapesta: Sziget. Tot in categoria festivaluri, in 2000 baietii au urcat si pe scenele celor de la Festivalul EuroSonic din Groningen [Olanda], Nashestvie din Ramenskoe [Rusia], Festivalul Slaviansky Bazar din Kiev [Ucraina]. In acest an apare si cover-ul "Videli Noci", un omagiu adus formatiei Kino din St. Peterburg. Cu aceasta ocazie s-au vandut in jur de 1.5 milioane de discuri "Tribute Kino", Zdob si Zdub devenind formatia cu cel mai mare numar de turnee, iar revista muzicala "Fuzz" din St. Peterburg le-a acordat basarabenilor premiul pentru "Cea mai buna formatie live a anului 2000 in Rusia".
In ianuarie 2001 are loc un alt moment istoric muzical pentru Zdob si Zdub: canta la Moscova impreuna cu Emir Kusturica si formatia sa "The No Smoking Orchestra". Urmeaza o prezenta la festivalul de muzica rock din Rusia, Maxidrom. Participa pentru a doua oara la Festivalul Sziget si iau parte si la festivalurile: MUF+VOBAN 2001 din Zrenjanin [Serbia], Tavriiskie Igri din N. Cahovka [Ukraina], ROCK`N`TOUL din Saint-George [Italia], Prosto Rock din Kiev [Ukraina].
Dupa ce au lansat albumul "Agroromantica", baietii au plecat intr-un turneu de promovare, iar toate cele 9 concerte in cele mai importante orase din Moldova au avut accesul gratuit. Au filmat doua videoclipuri ["Buna dimineata!" si "Tiganuii si OZN"], iar ziarul "Komsomolskaia pravda" din Rusia le-a acordat premiul "Formatia anului 2001 in Rusia". Tot de la rusi au mai primit, de data aceasta din partea unuia dintre cele mai populare posturi de radio din Rusia - "HIT FM", premiul "HIT 100%" pentru piesa "Videli Noci". In 2002 discul a fost lansat si in Romania, la Hanul lui Manuc.
Pe 5 februarie 2002 trupa Zdob si Zdub a fost decorata [in urma deciziei Presedintelui Republicii Moldova] cu medaliile "Meritul Civic" pentru succese in creatie, maiestrie interpretativa si activitate concertistica prodigioasa. In acest an au urmat aparitii la festivalul de muzica rock "Krilya" - aerodromul Tushino [Moscova, Rusia], la festivalul Slavianskii bazar din Minsk [Belorusia] si deschiderea MTV Romania pe stadionul "Lia Manoliu" din Bucuresti.
"Doina Haiducului" este piesa la care in 2002 baietii au filmat un videoclip, fiind primul clip filmat pe pelicula de 35 mm. Apoi a urmat filmarea videoclipului "Everybody in the casa mare" si au fost fost nominalizati la categoria "Best Romanian Act" la ceremonia de decernarea a premiilor muzicale din noiembrie din Barcelona.
Un an mai tarziu, nominalizati iar la MTV Romania Music Awards, au castigat "Best Video" pentru clipul "Doina Haiducului".
In luna noiembrie au scos prima editie a noului album - "450 de OI" - impreuna cu cei de la Warner Music Austria. Conform "Slovak Album Chart", materialul s-a clasat pe primul loc in topul celor mai bine vandute albume ale artistilor straini. La lansarea discului in Chisinau, in clubul "Moldova", fanii au fost intampinati cu vin si branza de oi, o intampinare foarte placuta si tipica Zdob si Zdub.
Se filmeaza clipul "DJ Vasile", iar la MTV Romanian Music Awards castiga trofeul "Best Ethno" cu piesa "Everybody in the casa mare". Urmeaza un nou tur de festivaluri: Tanz&Folk Festival [ Germania], Dream Land" Ethno Festival [Ucraina], Rock la Mures Festival [Romania], Peninsula Festival [Romania], Muveszetek Volgye Festival [Ungaria], SZIGET - pentru a treia oara - [Ungaria], OKEY Leto Festival [Slovacia], Hodokvas Festival [Slovacia], Vizovicke Trnkobrani [Cehia], Snikers Urbania [Ucraina]. Discul "450 de OI" ajunge pe locul 12 in World Music Chart Europe si pe locul 38 in topul anual "40 of World Music 2004", iar piesele de pe el sunt încluse in playlist-urile a 20 de posturi de radio europene. Tot in 2004 se mai filmeaza un clip: "Nunta extremala".
2005 este anul in care "bunica" celor de la Zdob si Zdub ajunge la Eurovision. "Boonika bate doba" s-a clasat in marea finala Eurovision din Ucraina pe locul 6, o performanta neatinsa de nimeni din Republica pana atunci. "Boonika Bate Doba" cucereste intreaga Europa![descarca LEGAL albumul]
In 2006 trupa deschide unul dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume: Roskilde Festival din Danemarca. In toamna acelui an, Michael Palin de la "BBC-Prime" care filmeaza cele mai interesante subiecte din Europa si nu numai, le-a propus baietilor sa ii filmeze pentru documentarul sau "New Europe". Filmarea a avut loc bineinteles in curtea Bunicii [cea din clip, cea care a fost cu Zdubii la Eurovision], la Valeni.
Festivaluri, concerte, un an la fel de incarcat ca si ceilalti si un nou clip: "Hora cosmica", iar spre sfarsitul anului lanseaza albumul "Ethnomecanica". [descarca LEGAL albumul]
In 2007 onoreaza noi festivaluri printre care si prima editie B`ESTFEST din Bucuresti, Stufstock Greenfest din Vama veche si - pentru a patra oara - Peninsula de la Targu Mures.
Pe 17 iunie 2008 au concertat in Berna [Elvetia], concert prin care si-au aratat sustinerea fata de Romania si microbistii romani pentru meciul Romania-Olanda in cadrul UEFA Euro 2008.
Anul acesta, in luna februarie, Zdob si Zdub a deschis Festivalul de Cinema si Muzica al lui Emir Kusturica ["Kustendorf"] si pentru prima oara au sustinut un concert la Praga, evenimentul derulandu-se in clubul "Hard Rock Cafe". Au avut cantari peste cantari si au incheiat turneul "Ethnomecanica Europe Tour 2009" urmatorul fiind planificat pentru perioada octombrie-noiembrie.
Dupa multe plecari, reveniri, noi sosiri in trupa [in categoria "fosti membri" intra 15 artisti care si-au facut simtita prezenta in formatie de-a lungul timpului], formula finala este urmatoarea: Roman Iagupov (1994 - prezent) - vocal, ocarina Mihai Gancu (1994 - prezent) - chitara bas Pugaci Anatol (1994 - 1997, februarie 2004 - prezent) - toba, percutie Valeriu Mazalu (ianuarie 2001 - prezent) - trompeta, fluier, cimpoi Victor Dandes (ianuarie 2002 - prezent) - trombon, fluier Igor Buzurniuc (februarie 2008 - prezent) - chitara
Zdubii vor fi pe baricade cat de curand la noi, mai exact pe 5 septembrie la Tuborg Green Fest ce va avea loc in Parcul Izvor, iar intrarea este gratuita.
Cu 15 ani de cariera la activ trupa Zdob si Zdub nu da semne ca a obosit asa ca nu putem decat sa le tinem pumnii si sa le dorim sa cucereasca si alte continente pentru ca muzica lor merita sa fie auzita peste tot.