Apreciez folkul. Apreciez folkul nu pentru ca se numeste folk si prin definitie el trebuie apreciat, ci pentru ca frumusetea simplitatii muzicale este reprezentata cel mai bine, si fara a pierde ingredientul artistic, prin acest gen muzical pesemne ridicat la rang de arta de tot mai putina lume.
In SUA se ridiculizeaza country-ul, in Romania folkistii sunt parasutati de pe posturile de televiziune si radio de specialitate, iar in Olanda daca ai 19 ani, ai o voce bunicica, iti trece prin cap sa canti folk si sa-ti incepi cariera prin Eurovision, well, pe scurt si necenzurat, ti-ai tras un sut in partea dorsala. Un inceput de cariera nu prea promitator pentru dulcica Sieneke, una, chiar singura artista de etnie olandeza care mi-a atras atentia in ultimii ani. Marea mi-a fost mirarea insa, cand mi-am expus interesul fata de ea in mijlocul publicului olandez si am fost intampinat de hohote re ras continuate de un dans batjocoritor mana in mana cu fredonarea versurilor piesei "Shalali", piesa ce a concurat in cadrul Eurovisionului din 2010. Apoi, intrebarea cutremuratoare adresata mie "Tu vorbesti serios?" la care am cerut explicatii detailate in legatura cu ridiculizarea unui tanar talent, care culmea, nu face altceva decat sa promoveze cu un aer fresh valorile muzicii folk olandeze.
Se pare, dupa discutii lungi pe marginea tinerei Sieneke si scena muzicala olandeza, ca publicul acestei tari traieste cu prejudecati masive. In primul rand folkul ca gen muzical este aproape in intregime ignorat iar cei ce incearca sa-l resusciteze sunt instantaneu luati peste picior. Tragedia insa nu se opreste aici. La fel cum in Romania unii deja au catalogat Eurovisionul ca fiind un concurs irelevant si corupt, olandezii ca intreg popor au decis acelasi lucru. In concluzie, daca te-a pus cel cu coarne sa canti folk si sa te inscrii in Eurovision, ti-ai cam tras apa peste cariera. Trist, luand in considerare ca vorbim totusi de un popor extrem de unit si considerat ca fiind cu capul pe umeri. Dar... cine este Sieneke?
Sieneke Peeters, in prezent avand 19 anisori, se spune ca a fost descoperita de Vader Abraham - un alt artist luat deseori la bascalie - cu o voce pe masura genului muzical adoptat si un look as spune eu, tipic olandez. Din dorinta de a resuscita folkul autohton, a fost si este sustinuta de Jeffrey & Marianne Weber si Hans Aalbers, ce are ca rezultat un album lansat in octombrie 2010, ce pentru doritori inca se gaseste pe rafturile magazinelor de muzica din Olanda. Sieneke are o voce placuta, la fel de placuta ca toate piesele pe care le canta, iar pentru cei care s-au oprit la "Shalali", recomand sa nu ignore nici restul albumului. Sieneke prezinta folkul olandez pe buze cu un "vino-n'coa" tot mai putin intalnit la artistii tineri. Sper, ca folkul tarii morilor de vant sa fie reanimat cu succes de acest tanar talent, ca in viitor pe langa lalele, mori de vant si branza sa avem si un motiv mai artistic pentru a vizita o tara despre care se spune "Dumnezeu a creat lumea, dar olandezii au creat Olanda".
Pari socat de atitudinea(sau altitudinea cum a zis cineva pe aici ) ) olandezilor. Orice tara are probleme cu mentalitatea intr-un fel sau altul. Civilizarea e un proces continuu si nicio tara nu trebuie luata ca etalon pentru asta. Sunt olandezii MAI civilizati ca noi? Desigur! Sunt ei civilizati? Ramane de discutat!
Chiar socat nu sunt, trecui demult de perceptia naiva asupra strainatatii, insa nu ma asteptam la un asemenea radicalism si prejudecati in asa cantitati, mai ales ca e vorba de propriile talente si de propriile lor traditii. Civilizarea, cum zicea si Jacque Fresco, intr-adevar este un proces continuu, dar cand ma gandesc ca Olanda ca tara in mare parte traieste din traditii sau rezultatul lor, e totusi interesant de vazut cum muzica nu face parte din ecuatie.