Mircea Petru Ursu / joi, 01 aug 2002
Pe tema asemanarilor dintre diversele melodii s-ar putea scrie foarte multe, mai ales datorita faptului ca acest fenomen ia o amploare din ce in ce mai mare, atat la noi cat si in strainatate.
Preluarile, declarate si recunoscute de catre solistii respectivi, nu modifica linia melodica a piesei, ci doar textul si/sau orchestratia. Multi solisti celebri de la noi au inregistrat si au avut succes cu preluari din repertoriul international: Corina Chiriac cu piesele "Suzana" si "Te-am sunat sa-mi spui <Mi-esti draga>" ("I Just Called To Say <I Love You>"), Mirabela Dauer cu discul "Voi canta", Margareta Paslaru cu discul "Viva Maria" si multe altele, Angela Similea cu piesa "Carnavalul iernii" ("That's Me" de la ABBA), Stela Enache cu piese din repertoriile grupurilor Boney M. si Modern Talking, Dorin Anastasiu cu discul "Buna seara, Iglesias", grupurile Expres si 5T etc. Toti acestia au specificat pe discurile editate ca piesele respective sunt "din repertoriul international", uneori mentionand chiar si autorii acestora. Dupa parerea mea, preluarile pot fi foarte benefice pentru melodiile respective si pentru solisti, mai ales pentru cei inca neconsacrati. Melodia preluata poate primi noi sonoritati, vocile noilor solisti pot descoperi "fineturi" neobsevate in interpretarea originala, iar versurile preluarilor pot fi adevarate bijuterii poetice, mai ales daca le-au scris textieri de valoare ca Flavia Buref, Corina Braneanu, Daniela Crasnaru etc. Mentionez aici discurile "Eu am un vis" (Expres) si "Ploaia de lumina" (5T), ambele cu preluari din repertoriul international, care beneficiaza de versuri excelente. Alteori preluarea poate fi o parodie simpatica sau o versiune amuzanta a melodiei originale, cum ar fi piesa "Sunt un fraier" a grupului Stigma; apropo, este de remarcat dictia perfecta a solistului, mai ales la combinatii dificile de consoane ("...te iubeSC/ Sunt doar un fraier..."). Insa, spre consternarea mea, piesa "Hotel Cismigiu" a grupului Vama Veche, preluare dupa piesa "Hotel California" (Eagles), este de-a dreptul ingrozitoare, continand cuvinte pe care hartia nu le suporta, iar difuzarea acesteia la radio este des intrerupta de celebrele fluieraturi ale caror semnificatie o cunoastem. Indraznesc sa sper ca aceasta este doar o exceptie.
O preluare foarte reusita este piesa "Numai una" a grupului Talisman, dupa romanta "Pe umeri pletele-i curg rau" (muzica: Guilelm Sorban, versuri: George Cosbuc).
Prelucrarile, mai ales cele dupa celebre piese folclorice, pot fi de asemenea valoroase, mai ales pentru generatiile mai tinere, care apreciaza mai mult ritmurile decat linia melodica (sau asa le place lor sa creada). De exemplu, au succes prelucrarile Narcisei Suciu dupa piese din folclorul maramuresan ( "Mocirita" etc.) sau cele ale mai tinerilor componenti ai grupurilor Etno si Rustic; si grupul Ro-Mania prezinta prelucrari interesante, insa ar trebui sa fie mai atenti la logica unor versuri ("Calusul").
Cu preluarile si prelucrarile sunt in general de acord (cu exceptiile mentionate), fiindca pot pune intr-o lumina noua piese necunoscute generatiei actuale si pot ajuta la afirmarea solistilor care inca nu au repertoriu propriu.
Cu copierile insa NU pot fi de acord. Coincidente nu prea exista in muzica, desi sunt doar sapte note, asa ca utilizarea intr-o asa-zisa compozitie proprie a unei/unor fraze muzicale din alte piese este perfect observabila. Dar este interesant ca si pe plan international se intampla asa ceva. Acum cativa ani a fost prezentat in presa cazul piesei "Will You Be There" (Michael Jackson), "inspirata" dupa "I cigni di Balaka" (Albano & Romina Power); sesizand acest aspect, Albano a cerut interzicerea comercializarii albumului respectiv in Italia si, daca nu ma insel, chiar a reusit. Tot in presa am citit si despre asemanarile suspecte dintre piesa "Blood On The Dancefloor" (Michael Jackson) si o piesa a unui compozitor polonez sau ceh; fie vorba intre noi, piesa respectiva parca nici nu e in stilul lui Michael Jackson, fiind destul de diferita fata de toate celelalte. Piesele "You Give Love A Bad Name" (Jon Bon Jovi) si "If You Were A Woman" (Bonnie Tyler) sunt si ele foarte asemanatoare; mai spre zilele noastre, am sesizat asemanari intre piesele "Eternal Flame" (Bangles) si "Underneath Your Clothes" (Shakira). Pe plan local, este bine cunoscut cazul piesei "Noapte de vis" (alias "Izitas" - Kathy Garby). In noua piesa a lui Fuego, "Poveste de iubire", versul "Prima mea poveste de iubire" coincide perfect cu versul "Este Ionel, bata-l norocul" din celebrul cantec de petrecere "Ionel, Ionelule". Exemplele mai pot continua cu copieri ale versurilor, cu care de asemenea NU sunt de acord. Prima piesa a grupului Latin Expres, "Nu te mai doresc", contine aproape toate versurile romantei "Dor de razbunare" (muzica: George Covadia, versuri: Carol Scrob). O piesa a solistei Andra contine versuri din romanta "Am strans toamna dupa toamna" etc.etc.
Inchei cu o intrebare, retorica sau nu: chiar nu mai exista inspiratie pentru muzica si versuri intr-adevar originale si de calitate?!
M.P.Ursu
loading...
3 comentarii. Posteaza un comentariu
|
15-08-2007 17:26 de Lizzie
pt k au zis cei care au judecat cazul si au studiat melodiile k amandoi, si Al Bano si Jackson, s-au inspirat din blues-uri vechi si de-aia seamana... eu nu prea cred, dar...
|
|
13-11-2007 03:04 de Mada
Preluarea romantei lui Sorban (care se numeste "Numai una", nu cum spui aici, cu primul vers al textului) nu e facuta de Talisman, ci de Nicolae Covaci (Phoenix). El a orchestrat piesa si a inregistrat-o in 1999 pe CD-ul promotional "Ora-Hora". Apoi cie din Talisman au facut un simplu cover (mult mai slab) dupa piesa orchestrata de Covaci.
|
|
07-04-2010 16:13 de baubau
Piesa "Numai una" a fost preluata nu de Talisman ci de Nicu Covaci. Faptul ca o canta si Talisman este datorat urmatorului lucru: la ora respectiva Tavi Colen si Alin Oprea faceau parte din Phoenix. Interesant este insa ca pe discul "In Umbra Marelui Urs", compozitor este trecut Nicu Covaci!!!! Nu scrie nicaieri ca e preluare
|
|