Eu nu sunt un mare bautor de alcool, dar martini a fost intotdeauna considerat - nu doar de mine - una dintre cele mai bune 6 bauturi clasice: gin cu vermuth si o maslina - un cocktail perfect, pentru persoane cu simturi fine si clasa. Cei care insa stiu de existenta martini-ului roz - Pink Martini, sunt persoane nu doar cu simturi gustative foarte fine ci si cele auditive.
In 1994 a aparut o "mica orchestra" sub acest nume, in Portland - Oregon. Cum martini-ul ca si bautura este un cocktail, la fel si ei imbina stiluri muzicale: latino, lounge, clasica si jazz. Muzica lor are un iz de "vechi", muzica intregii lumi, fara a putea-o numi "world music". Este muzica ce-o poti asculta chiar si cand faci curatenie, speli vase, aspiri covorul sau pur si simplu vrei ceva sunet de calitate langa un pahar de vin, stand cu ochii inchisi intr-un fotoliu vechi, lasand muzica sa te duca spre meleaguri de vis inca necunoscute.
Thomas Laudardale - conducatorul trupei, descrie muzica lor ca cea de care nu te vei satura niciodata, o colectie de piese, albume la care mereu te vei intoarce.
Debutul lor a avut loc la "Festivalul de film de la Cannes" care a rezultat intr-un turneu lung, incluzand tari ca: Franta, Spania, Monaco, Grecia, Peru, Taiwan, Libanon si SUA. Albmul de debut "Sympathique" a fost lansat de propriul lor label, Heinz Records in 97. A fost un debut de mare succes, luand in considerare cele 1,3 milioane de albume vandute. Este demn de mentionat faptul ca isi merita pe deplin titlul de "martini", combinand nu doar stilurile muzicale ci si numeroasele limbi - croata, engleza, spaniola, franceza, italiana, portugheza, japoneza, araba si greaca moderna - in care sunt scrise textele pieselor. Asta da, cocktail! Unde-i maslina?
China Forbes, care in momentul de fata are si cariera de solista, despre care parerile sunt foarte impartite, da orchestratiei acel "touch" - maslina fara de care un martini nu prea isi merita numele. Dupa plecarea lui Pepe Raphael, ea a continuat sa scrie piese impreuna Lauderdale, rezultand in 2004 al doilea album, "Hang on Little Tomato" - un album de mare succes, piesa cu numele albumului fiind foarte indragita de multi fani, si nu numai.
Nu m-am nascut nici eu cunoscandu-i pe acesti artisti fenomenali, ci uitandu-ma la filmul "Shanghai Kiss" mi-a placut foarte mult piesa "Lilly", iar din acel moment am devenit un "martini-holic". Piesele lor au fost incluse in coloana sonora a multor filme, dintre care cel deja amintit si inca doua mai importante: "In the Cut" si "Mr. and Mrs. Smith".
Rar se intampla ca muzica sa aiba vreo legatura cu informatica dar Pink Martini a ajuns sa atinga chiar si sufletele binare ale celor de la Microsoft, piesa "No Hay Problema" ajungand sa fie inclus in Windows Server 2003 ca piesa de instalare, apoi si pe Windows Vista pe vremea cand inca se numea Windows Longhorn. Se pare ca si informaticienii au gusturi muzicale rafinate...
Piesa "Hey Eugene" - favorita mea de altfel - a avut un succes cutremurator, ajungand in 2007 Iunie pe "Late Show with David Letterman". Pink Martini a mai sustinut numeroase concerte la Walt Disney Concert Hall si Arlene Schnitzer Concert Hall - Portland Oregon. Anul acest a fost lansat un DVD live, numit "Discover the World" iar urmatorul material discografic se asteapta a fi lasnat prin Octombrie, tot anul acesta.
Asadar, va recomand cu multa caldura toate cele 3 albume deja lansate, plus cel care urmeaza fiindca va veti delecta cu un martini perfect... o orchestratie de o combinatie rara peste care este turnata lirica cu lingvistica foarte colorata si evident... nelipsita maslina din pahar - vocea calma si melancolica a lui China Forbes. Auditie placuta!