Andrei Vulpescu / vineri, 03 aug 2001
Adept al conduitelor occidentale si al sloganului: "totul se plateste", m-am hotarat sa-mi dau si eu cu parerea in pagina voastra.
Motivul? La 10 ani de la "schimbare", arunc o privire in ograda artistica a plaiurilor mioritice si vad un fel de bors rusesc, combinat cu arome de kebab.
Imediat dupa debandada din '89, in Romania au patruns canalele de muzica, gen Super Channel sau MTV.
Astfel, taranul autohton a putut lua contact direct cu muzica straina si cu varietatea de genuri, care inainte se cam zbateau sa ajunga la urechile oamenilor.
Creierasul romanului a inceput o munca asidua de revigorare, dupa ani grei de stress datorat cantecelor tematice, care distrugeau orice urma de intelectualitate si respect fata de muzica.
Nu are rost sa mentionez ca majoritatea "creatiilor" de muzica usoara erau copiate, indeosebi dupa piese italiene.
Schimbarea de oranduire a dat nastere unei miscari under-ground care s-a zbatut sa sparga vechile standarde muzicale, vechile mentalitati ale compozitorilor trecuti de mai multe tinereti.
Sa nu uitam perioada '90-'94, in care se organizau festivalurile de rock, sa nu uitam perioada '94-'96, in care a aparut Hip-Hop-ul incipient, sa nu uitam perioada tarabelor de casete de la Romana si Universitate.
De ce din '96 si pana in prezent, situatia s-a cam imputit?
Din cauza aparitiei caselor de discuri, care ulterior au capatat licente din exterior, pe care fie vorba intre noi nu le merita.
Producatorii au pus mana pe trupele care se zbateau sa iasa din anonimat si pe majoritatea le-au distrus.
Unde s-a mai pomenit ca un producator sa-l intrebe pe artist: "Care e hitul?" Unde s-a mai pomenit ca un producator sa semneze contracte cu 40 de trupe, cand in orgrada sa nu exista decat maxim 2 oameni care se ocupa de ele. Unde s-a mai pomenit ca o casa de discuri sa-si pirateze propriile produse? In Romania!
Producatorii se plimba linistiti in masini luxoase, in timp ce artistii se plimba la fel de linistiti (si resemnati) cu mijloacele de transport in comun, sperand ca odata si odata se va schimba ceva.
Cand vor aparea casele independente, care sa se ocupe in principal de muzica si nu de propriile castiguri?
In momentul in care trupele vor avea suficienti bani s-o faca.
Dar oare se poate? Pai, nu prea.
Atata timp cat casele de discuri cu licenta, detin controlul asupra posturilor de radio si televiziune si asupra presei, artistii romani vor avea de suferit.
S-a ajuns ca pe artist sa nu-I mai intereseze vanzarile de discuri si alerge dupa concerte pentru a castiga ceva bani.
Mai putem acuza publicul de incultura muzicala, atat timp cat oriunde ai merge, asculti fara sa vrei piese furate pe fata si texte stupide?
Mai putem ridica pretentii de tara civilizata, cand la fiecare colt de strada te impiedici de manele? Nu!
Cine are interes sa promoveze astfel de muzici? Producatorii!
Cu ce pret? Cu pretul distrugerii unor generatii intregi de copii, care cresc in ideea unor idoli falsi, care nu sunt altceva decat niste marionete care isi fac numarul 2-3ani si dispar.
Si atunci ce vina are publicul, atata timp cat pe toti peretii oraselor, vezi afise care contin aceleasi nume?
Cum se poate face lumina in muzica romaneasca, atata timp cat ziaristii habar n-au despre ce scriu?
Sindromul fripturistilor a avut un cuvant important de spus in distrugerea muzicii romanesti?
De cate ori au fost semnalate pe primele pagini ale ziarelor de mare tiraj, plagiaturile murdare care ne distrug urechile de 3-4 ani?
De ce apar trupe care fac play-back 2 ani, dupa care se hotarasc sa dea si un concert live, cand de fapt ar trebui sa cante pe bune de la inceput?
De ce se promoveaza bucati de carne, imbracate si machiate ostentativ, in timp ce trupele care canta pe bune, se zbat prin cluburi uitate de lume?
Sa fie oare romanii niste ahtiati sexuali, care nu tin cont decat de ce se vede pe ecran? Mi-e teama ca nu.
Aceste cercuri vicioase, care implica: producatori, directori de spectacole, ziaristi, televiziuni si posturi de radio sunt aproape imposibil de spart.
Se pare ca va mai trece ceva timp, pana cand in Romania cineva va plati pentru toata situatia asta.
Oricum, revin si spun cu draga inima: "pe undeva, prin Balcani, miroase a furtisag!"
Daca vreti sa aflati, luati o harta si cercetati zona.
loading...
2 comentarii. Posteaza un comentariu
|
22-07-2005 22:27 de Ovidiu Rontescu
Desi textul e scris in 2001, mi se pare inca extrem de actual. Obiectivitatea si acuratetea punctului de vedere exprimat aici m-a facut sa inteleg ca totul in muzica romaneasca se desfasoara foarte la vedere. Nu-ti trebuie mari studii de piata ca sa intelegi cum sta fenomenul asta muzical. Privesti televizorul, sau deschizi radioul si citesti, din cand in cand, un ziar. Totul e atat de limpede!
Ne meritam soarta, de consumatori de muzica!
Felicitari celor care stiu sa mai si trieze muzica.
|
|
02-11-2010 22:00 de eaglestreet
Deci e foarte interesant si deasemenea incriminator de real,din pacate asta este situatia muzicala in Romania.Ai tot respectul meu pentru topicul asta.
|
|