
Naistul Gheorghe Zamfir a aniversat recent 55 de ani de activitate artistica. El si-a sustinut teza de doctorat si si-a prezentat studentii, de la prima clasa de nai din tara, intr-un concert aniversar cu orchestra Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.
Zamfir si-a aniversat cei 55 de ani de cariera in muzica prin sustinerea unei teze de doctorat. Maestrul a obtinut pe 24 martie calificativul "summa cum laude" pentru teza intitulata "Naiul - geneza, evolutie si semnificatie", coordonata de profesorul universitar Gheorghe Oprea. "A fost una dintre cele mai dificile zile din viata mea, cu multe semnificatii pentru mine", a spus maestrul. "Sint fericit, doctoratul este implinirea unei cariere de artist", a adaugat el.
"Mi-am descoperit bratul si bagheta de dirijor"
Pentru a sarbatori proaspatul titlu de "doctor", Gheorghe Zamfir a sustinut in aceeasi seara un concert alaturi de Orchestra Simfonica "Concerto" a Universitatii. Maestrul s-a prezentat pentru prima data publicului din tara in calitate de dirijor. El a absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu in 1966 cu o dubla specializare, in pedagogie si in dirijorat. "M-am intors la ceva ce am iubit dintotdeauna", a marturisit Zamfir. "Astazi mi-am descoperit din nou bratul si bagheta de dirijor", a precizat artistul.
A creat clasa de nai a universitatii
Sala George Enescu a Conservatorului a fost neincapatoare pentru publicul venit sa-l asculte pe Zamfir. In timpul concertului, artistul a prezentat publicului opt din cei zece studenti de la clasa de nai pe care o conduce. Maestrul a povestit ca s-a zbatut zece ani dupa revolutie ca sa infiinteze aceasta clasa la Universitatea de Muzica din Bucuresti. "Am reusit de-abia in 2001 sa demonstrez ca naiul romanesc poate fi obiect de studiu universitar, ocazie cu care m-am descoperit ca pedagog", a spus Zamfir.
Cu naiul, "momente de extaz si de lumina"
Zamfir a spus ca naiul este un instrument pur initiatic, cu valente cosmice si coduri care trebuie descifrate. "Transmit aceste coduri studentilor mei, le daruiesc tot ce posed eu", a povestit maestrul. In ultima vreme, artistul si-a dedicat tot timpul studentilor sai, pe care nu-i asteapta un drum usor in studiul acestui instrument. "Pentru mine a fost nevoie de 50 de ani de munca trudnica pentru a simti ca am atins desavirsirea", a spus Zamfir. "Datorita naiului, am avut insa momente de extaz si lumina", a adaugat el.
M-au terfelit, dupa care m-au parasit si m-au uitat
Gheorghe Zamfir s-a intors in tara dupa revolutie, desi putea sa ramina in strainatate, potrivit propriilor marturisiri. Maestrul este foarte dezamagit de ceea ce se intimpla in societatea noastra si, in special, de politicieni.
"Am fost atras in curse politice de oameni care s-au folosit de mitul si de numele meu", a spus Zamfir. "M-au terfelit, dupa care m-au parasit si m-au uitat", a adaugat muzicianul, care a facut la un moment dat parte din Partidul Romania Mare. "Sint foarte trist si dezamagit de tot ceea ce mi s-a intimplat", a precizat Zamfir, retras intre timp din politica.
"Am uitat de politica. Mi-au ramas muzica, naiul, studentii. Am multe de spus in compozitie si in dirijorat", a conchis artistul.
loading...