In '89 ne-am luptat pentru libertate, ne-am luptat pentru a avea "di tati", cum spune si cantecul. Visul romanului de avea "cortina de fier" ridicata a devenit o dorinta comuna. Cortina de fier insa nu s-a ridicat. Cel putin, nu destul...
"Avem di tati" spune cantecul si aparent chiar asa este. Avem Nokia, Kenvelo, Gucci, Mercedes, Renault, Mc Donalds, Apple, Microsoft, Carrefour, Atrium. Aparent, nu exista domeniu care sa nu fi trecut vechea cortina de fier. In ciuda faptului ca avem la dispozitie tot ce au si strainii, un lucru totusi a ramas de dupa cortina: muzica!
Zicea un artist la un moment dat:
"nu exista ei si noi". In timp ce tind sa-i dau dreptate, ma intreb totusi de ce in acest cuvant "noi" nu-i putem include pe "ei" cand vine vorba de muzica. Pe plan muzical chiar exista o diferentiere intre tara noastra si restul tarilor (nu doar cele europene). In timp ce la ei apare un album la cateva zile sau chiar in ziua lansarii, la noi apare dupa jumatate de an sau poate niciodata. In timp ce magazinele de muzica - la ei, exista chiar si intr-o amarata gara de tren, la noi ori gasesti un Carturesti sau un Diverta ascuns pe undeva, ori te duci la mall unde
vei gasi aceeasi selectie amarata si ilogica de muzica. La ei, aceste magazine chiar se cauta si pe buna dreptate. Ofertele sunt mai mult decat generoase din toate punctele de vedere. Sunt chiar locuri de "hang out", unde poti pierde ore in sir cotrobaind prin miile de albume, de la vintage pana la cele mai noi produse muzicale.
La noi aceste magazine sunt goale si pline de praf.
Ma intreb, de ce? Aici intervine problema cortinei de fier avand ca rezultat un import muzical idiotic si aproape inexistent. Cum putem afirma ridicarea cortinei de fier, cand pe plan muzical nu am facut nici macar un singur pas inainte? Cum putem idealiza faptul ca avem cativa pseudoartisti care au trecut granita cand de fapt pe timpul comunismului aveam artisti adevarati ce cantau dincolo de granitele noastre? N-au avut si parintii nostri destule casete si viniluri cu muzica straina in ciuda cortinei? Ba da! Avem mai multa muzica straina acum? Deloc! S-a ridicat deci cortina de fier? Nu! Mai mult, ne-am invelit intr-un fel de "vata sticlata" a manelismului, care unora le tine cald din punct de vedere financiar, pe de alta parte cauzand o "siberie artistica" pe plan national, fortificand totodata si acea cortina de fier.
Adresez intrebarea legitim:
"de ce importul muzical din Romania este mutilat?" Zic "mutilat" fiindca nu este un fenomen spontan. Exista o cauza complexa cu vinovati multipli.
1. Importatorii muzicali habar nu au de muzica, de cerintele publicului romanesc si de oferta internationala de muzica. Motiv pentru care magazinele de muzica ofera in mare parte materiale neinteresante sau foarte rar cautate, atragand dupa sine un faliment automat, cu efect iremediabil. Lipsa totala de colaborare dintre client si importator rezulta din nemultumirea clientului ori plafonarea celor mai slabi in ale caracterului artistic, cu muzica de proasta calitate. Contractele dintre furnizori, casele de discuri si magazine au un management irational din punct de vedere artistic.
2. Ziarele si revistele ce ofera discuri cu manele la 3 parai duc vina mai departe, oferind in loc de cultura, mizerie si materiale toxice din punct de vedere cultural si artistic. Slogane gen "uita de criza cu manele noi", "cei mai tari manelisti alaturi de tine de Craciun" nu fac altceva decat sa distruga ultimul dram de interes artistic din sufletul si mintea iubitorilor de muzica.
3. O politica haotica ce are ca rezultat restrictii de la arta. De cate ori v-ati trezit cu mesaj pe pagina Youtube ca un anumit videoclip nu se poate viziona din cauza regiunii din care l-ati accesat? De foarte multe ori si tot mai des. Exista democratie si drepturi egale la cultura muzicala? Nu! Seamana asta cu o cortina de fier virtuala? Da!
4. Am lasat ca ultim vinovat partea financiara. Romanul nu a fost niciodata atat de sarac, incat sa nu isi poata cumpara muzica. Fiecare are cate 2, 3 celulare, bani de tigari sau de bere, prin urmare, bani in plus exista. Ca la noi muzica deseori costa dublu fata de alte tari, drept e si asta, dar in loc de 4 pachete de tigari tot se poate cumpara un best of - artist x. Insa nu ai de unde si atunci ajungem inapoi la punctul 1 - vina importatorilor si furnizorilor de muzica.
Iata ca romanul nu are cale de scapare, este tinut cu forta sub un regim ce are in varf lipsa de cultura. Vine Craciunul si
suntem inundati de muzica de proasta calitate menita probabil sa ne faca sa uitam de probleme si realitate prin indobitocire. In asemenea momente, iubitorii de muzica buna nu au de ales decat sa-si caute acele piese frumoase de Craciun, ce aduceau un spirit adevarat de sarbatoare intr-o maniera artistica.
Ca aceasta cautare sa fie mai usoara si ca semn de protest impotriva manelizarii unei sarbatori sfinte v-am cules si noi o serie de albume de Craciun oferite doar in aceasta luna la un pret simbolic: [Albume de Craciun] Ele vor fi altele in fiecare saptamana, oferindu-va ocazia asadar sa va faceti o colectie de muzica de Craciun, intr-adevar buna.
loading...