Cine are nevoie de muzica? Am observat ca sunt foarte multi oameni care traiesc, bine mersi, fara sa asculte pic de muzica. Pot sa dau cateva exemple celebre, cum ar fi Anastacia (care a declarat muzica o enerveaza si ca nu a cumparat in viata ei un album... Ciudat?!?!) sau Mircea Badea al nostru.
Cu toate acestea, consumatorii de muzica spun ca nu ar vedea existenta fara acest fundal sonor: "Ai nevoie de muzica pentru orice doresti sa sarbatoresti. Romanii sunt un neam care, de-a lungul istoriei, s-a folosit de cantec cat de des a putut. Fie nunta sau inmormantare, fie onomastica sau o simpla zi de Duminica."
De la supermarket-uri, la saloane de frumusete, la cabinete stomatologice sau pet-shop-uri, toate isi intampina clientela cu putina muzica, macar pentru a o relaxa, daca nu pentru a o face sa lase in respectivele locatii sume mari de bani. Si, tocmai de aceea, muzica este una anume aleasa, fie luata de la un post de radio cum ar fi "Europa Fm" sau "Smart Fm", fie selectata de cineva mai priceput, care intelege notiunea de "muzica de relaxare".
Cata muzica este in industria muzicala? Muzica exista, fireste. Chiar mai multa decat este nevoie. Atat de multa, incat unuii dintre noi, chiar cunoscatori, nu gasesc a fi usor sa se tina la curent cu tot ce apare zilnic, pe glob.
Insa, din toata muzica produsa recent, sunt foarte putini artisti identificabili. Majoritatea oamenilor pe care i-am intrebat ar sti sa fredoneze o piesa (cu la, la, la) insa nu stiu nimic altceva, cine canta sau cum se numeste piesa. Din nici un alt motiv exceptand faptul ca toate suna asemanator, toate contin mai mult beat decat cant, au videoclipuri in aceleasi teme etc. Asa ca, revin cu intrebarea, cata muzica este, de fapt, in industria muzicala? Astept raspunsurile voastre!
In industria muzicala exista multa foarte multa muzica. Insa nu se stie cat la suta din toata aceasta muzica este si buna. Problema e ca lumea doreste un stil de muzica nedefinit, adresat tuturor, o muzica hibridizata, ca sa spun asa. Toate genurile de muzica puternic individualizate in momentul de fata si-au pierdut ENORM din popularitate. Ma refer la genuri ca black metalul, death metalul, rap-ul si hip hop-ul, chiar si manelele. Exclusivismul in muzica a cam inceput sa nu mai fie foarte bine vazut, lumea dorind doar muzica si atat. Daca ne uitam cu atentie, mai toti artistii care au castigat cel mai mult din muzica nu apartin unui gen puternic definit. Adevarul e ca lumea s-a cam saturat de muzica si a inceput sa delecteze linistea si zgomotele ambientale. Asa ca industria muzicala o sa dea faliment in curand, atat din cauza faptului ca refuza sa se adapteze timpurilor si sa inceapa sa se utilizeze de Internet pentru a face bani-hai sa fim seriosi, fie ca e ilegala sau nu impartirea mp3-urilor pe net, este pur si simplu de neoprit!, cat si din cauza faptului ca nimanui nu-i mai pasa prea mult de muzica. Probabil ca lumea a ajuns intr-o asemenea stare ca nici macar muzica nu ii mai umple golurile.
24-02-2010 23:58 de Anonim
Ah da, si felicitari Dianei. In sfarsit un articol bun.
Nu sunt in totalitate de acord, referitor la muzica actuala.Majoritatea oamenilor pe care i-ai intrebat, probabil, e interesata mai mult de cum suna, de melodie si mult mai putin de informatii legate im mod direct sau indirect de ea.Tehnologia actuala, internetul, faptul ca majoritatea radiourilor au site si au o pagina speciala cu play-list-ul, cel putin un top si eventual mostre ale pieselor usureaza foarte mult gasirea a ceva ce ti-a atras atentia candva.Nu mai esti obligat sa sti un titlu pentru a gasi piesa respectiva.Toate suna asemanator pentru cineva care nu este interesat sa descopere diferentele, faptul ca au cateva elemente(mai multe sau mai putine)in comun este firesc dat fiind faptul ca apartin aceluiasi gen muzical.Iar, faptul ca au mai mult beat decat cant nu face sa fie mai putina muzica, intrucat si beat-ul face parte din muzica..si nu este singurul gen de muzica in care beat-ul conteaza, poate, mai mult decat linia melodica.Videoclipurile au aceleasi teme dar,nu au legatura cu muzica.Muzica nu este influentata de videoclip, iar responsabilii pentru videoclipuri nu sunt nici artistii, nici oamenii din studio,exista si exceptii, desigur, dar exceptia confirma regula.Raspunsul meu este:In industria muzicala actuala este multa muzica, daca este diferita de muzica altor ani nu inseamna ca si-a pierdut "calitatea" de muzica.
Muzica este, chiar foarte multa si vorbesc acum doar de cea buna, exeptand rahaturile care se produc de ani buni, insa lumea a devenit prea preocupata de producerea banilor ca sa mai stea si sa asculte intr-adevar muzica. Eu mai am destul de des momente cand inchid usa, dau drumul la un concert cu un bol de cereale cu lapte in brate si ma bucur de muzica pe tot parcursul acelui concert. Nu se compara cu absolut nimic. Am avut ocazia sa fac asta si cu prieteni; ne-am uitat mai multi la un concert si s-a vazut pe fata lor aprecierea, placerea creata de muzica. Deci muzica este, si ar fi si multi care ar aprecia-o, insa am impresia ca nu prea mai este timp de ea.
Stiti, reclamele de iPod-uri si Mp4 playere sunt pana la urma bullshituri, fiindca degeaba am ocazia sa ascult oriunde sute si mii de piese, daca nu am posibilitatea sa ma concentrez asupra lor. Muzica n-a fost creata pentru a fi un zgomot de fond. Muzica e ca si pictura, este arta, iar expozitiile de picturi de exemplu nu le poti aprecia in fuga. La fel e si muzica... sau cel putin ar trebui sa fie.
Traim intr-o era tampita, cand ni se spune ca totul e mai usor, insa tot ce vad in jurul meu sunt oameni care nici nu mai au program de lucru, fiindca lucreaza non-stop. Fuck worldwide communication, ne strica viata, ajungem sa lucram oriunde suntem cu tot cu castile de iPod in urechi. Normal ca nici nu mai stim sa apreciem muzica. Pai cand? Intre 2 tweeturi, 3 apeluri de la 3 clienti si 10 mailuri urgente pe ora? Pai in cazul asta poate sa-mi cante si Huidu si Gainusa "We will rock you" ca n-am sa observ diferenta intre ei si Queen. Daca si in Metro cand stau pe cacastoare canta R. Kelly "I believe I can fly", e clar cata valoare mai are muzica... Aaaahh, that felt good...
Problema cu genurile muzicale este ca foarte multe sunt exclusiviste, lumea cu care eu vorbesc - si ma refer la lume in general, nu la un grup restrans de indivizi, nu se regaseste exclusiv in black metal, in manele sau in hip hop. Ironia este ca, trupele din cadrul unui gen muzical nu au absolut nimic diferit fata de celelalte trupe din acelasi gen pe masura ce genul respectiv devine din ce in ce mai individualizat fata de celelalte. Cu cat rockul devine mai diferit fata de celelalte genuri, cu atat trupele de rock or sa fie din ce in ce mai similare, si asta se aplica nu doar rockului, ci tuturor genurilor. Am ascultat trei trupe de death metal, TOATE sunau la fel. De manele nici nu mai spun, toti manelistii fie fura muzica de la altii, fie pur si simplu se prostesc la microfon. Hip hop-ul deja s-a fumat, nu mai intereseaza pe nimeni povestile de cartier. Pentru lume exista actualmente doar doua genuri; muzica care ii place si muzica care nu-i place (pardon de cacofonii). Vrea doar sa auda ceva care ii gadila urechile in mod placut fara sa adere la un gen muzical care pentru altii ar fi "un stil de viata". Mai lasa-ma! Prea multa filozofie, prea putina muzica.
Foarte multe trupe au playlisturi pe site-urile lor, insa unele se zgarcesc foarte mult si nu dau multe mp3-uri. Oricum ar face, mp3-urile alea tot or sa ajunga pe net, asa ca mai bine si le-ar incarca pe site-ul lor ca fanii sa si le descarce de acolo.
Mai, ia gandeste-te si tu un pic. E vorba de INDUSTRIE MUZICALA, nicidecum de C.A.P-uri comuniste. Din moment ce vorbim de industrie, evident trebuie sa iasa si profit. Faptul ca o piesa sau un album este oferit spre descarcare pe net, nici macar nu depinde de artist, asa ca lasa-i in pace pe ei. Pe de alta parte muzica buna, oricum o iei, are valoare deci chiar nu cred ca trebuie raspandita in mod gratuit. Ca ar putea fi mai ieftina, da; dar nicidecum gratuita. Artistii muncesc uneori ani intregi la un album, deci chiar isi merita banii. Incercari spre a oferi muzica legal in mod gratuit s-au facut deja cateva, este si situl asta un bun exemplu, dar au aparut si idei mai noi care prin reclama impusa in timpul descarcarii, produc acel profit necesar, care in mod normal ar trebui sa iasa din buzunarul nostru. In plus, sa nu uitam de faptul ca Romania este un caz izolat, unde nu doar ca nu gasesti prea multa muzica buna, e si extrem de scumpa.
26-02-2010 00:24 de Captain_One
Ce este oare muzica si de ce avem nevoie de ea?!?
That's the question!
Cui nu-i place muzica inseamna ca este un mare cretin ce s-a nascut si traieste degeaba...